IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arco Real Estate: Ръстът на цените на жилищата у нас е на предела си

Проблемът с надценените оферти се усеща най-силно на вторичния пазар, посочва компанията за имоти

17:30 | 18.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ръстът на цените на  жилищните имоти у нас е на предела си в резултат на нарасналото предлагане, заради което търсенето вече няма толкова голям превес, посочват от имотната компания Arco Real Estate в доклад за третото тримесечие.

Авторите на документа отбелязват, че проблемът с надценените оферти се усеща най-силно на вторичния пазар. Те дават за пример предлагането на жилища в крайните квартали на София, където офертните цени на места се доближават до тези в централните райони.

Според Arco Real Estate пазарът на недвижими имоти у нас е балансиран, а скоростта, с която се сключват сделки, се забавя.

Търсене

През третото тримесечие на 2019 г. най-силно сред клиентите на агенцията е търсенето на двустайни апартаменти ново строителство на цена между 60 хил. и 80 хил. евро. Все по-често се наблюдава интерес и към двустайни жилища в по-напреднал етап  на строителство.

За разлика от предходното тримесечие, през настоящото се наблюдава по-слаб интерес към тристайни апартаменти, като те са в широкия диапазон между 90 хил. и 150 хил. евро. В дъното на класацията остават едностайните и многостайните жилища.

Сделките се осъществяват след по-продължителни преговори и отстъпки от страна на продавачите. Данните на Arco Real Estate сочат, че за двустайни апартаменти в строеж най-често се реализират сделки на цена от 60 хил. евро, а на тристайни апартаменти в строеж - на цена от 90 хил. евро. За завършени имоти реални сделки за жилища с две спални се случват на цени около 130 – 145 хил. евро.

По-голям процент от запитванията са за закупуване на имоти за собствено ползване, докато делът на запитванията за покупка с цел инвестиция е по-малък. Компанията отчита увеличаване на броя на запитванията от българи, живеещи в чужбина, които проявяват интерес към закупуване на жилище в България.

Предпочитани квартали

Предпочитани райони в София и през третото тримесечие остават южните квартали. Търсят се имоти и в кварталите Банишора, Зона Б-5, Зона Б-19, Лозенец, Център, Младост 1 и 2. Засилено търсене се наблюдава и в различните части на квартал Люлин поради по-ниските цени на жилищата там.

Интензивно е търсенето и на пазара на луксозни имоти през първата половина на 2019 г. Традиционно купувачите на подобни имоти се ориентират към централните райони на столицата, като най-предпочитан остава квартал Лозенец. Освен в централните райони, луксозни жилища във високия сегмент има и в Манастирски ливади и Кръстова вада. Купувачите на подобни жилища са изключително взискателни към високото качество на средата около имота и поддръжката на общите пространства.

Последна актуализация: 04:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още