IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arco Real Estate: Ръстът на цените на жилищата постепенно се забавя

Агенцията отчита спад на запитванията за покупка на имот със 7,1% през четвъртото тримесечие

13:32 | 15.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Постепенно, но видимо забавяне на покачването на цените на жилищните имоти се наблюдава през четвъртото тримесечие на 2018 г., става ясно от анализ на Arco Real Estate.

Това, според анализаторите, все още не значи спад, нито има признаци за такъв. Банките кредитират повече сделки, а на пазара на недвижими имоти се наблюдава излизането на мащабни жилищни проекти и все повече купувачи бързат да си осигурят имот в момента на започване на строителството. Статистиката на банките отбелязва огромен ръст при ипотеките с над 80% кредитно финансиране.

През четвъртото тримесечие на пазара на недвижими имоти преобладават българските купувачи, което го прави и малко по-стабилен, констатират от Arco Real Estate. Забелязва се тенденция купувачите да обмислят по-добре преди да инвестират в недвижим имот и да не купуват на всяка цена.

За спад на цените на жилищата в София е трудно да се говори, но в сравнение с предходните години ръстът видимо се забавя, отчита имотната агенция.

Търсене

Arco Real Estate отчита спад в броя на постъпилите запитвания за покупка на имот в размер на 7,1% за четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо периода юли-септември на 2018 г., който допълнително подкрепя твърдението за наблюдаващ се спад в броя на сключените сделки, започнал през третото тримесечие.

78% от клиентите на агенцията се интересуват от покупка на апартамент, като 71% от тях са предпочели тухлени жилища, а 74% от сделките са за жилища в нови тухлени сгради в строеж. Незначителни са корекциите на цените - в хода на преговорите се постига намаляване с между 1% и 3%, като в отделни случаи отстъпката в цената достига до 5%.

Интересът към покупка на парцели остава висок, като се изразява в увеличаване на броя запитвания с почти 11% спрямо предходното тримесечие и 2,4 пъти спрямо същия период на 2017 г. Търсенето продължава да е основно на парцели за жилищно строителство – 86% от постъпилите запитвания, и едва 14% са за парцели за промишлено строителство. Търсенето на парцели за строителство на еднофамилни къщи е в районите около София с ценови рамки за Драгалевци, Симеоново и Бояна от около 200 евро/м2,   Бистрица – 150/м2, Горна Баня и Банкя – 100/м2. Жилища Жилища

През четвъртото тримесечие на 2018 г. двустайните и тристайните жилища са еднакво желани, като сред двустайните апартаменти най-предпочитани са тези при цени между 60 хил. и 80 хил. евро, а при тристайните жилища цената е в диапазона между 120 хил. и 170 хил. евро. Бюджети от 150 хил. евро за тристаен апартамент вече са често срещани.  Предпочитани са сградите в процес на строеж на различни етапи от строителството, сочи анализът на Arco Real Estate.

Ръст бележат сделките с къщи в населени места близо до София в ценови диапазон от 25 хил. до 60 хил. евро.
Кварталите с най-висок интерес за покупка на жилище са Изток, Оборище, Витоша, Дианабад, Кръстова вада, Гео Милев, Център, Лозенец, Хаджи Димитър и Малинова долина. Среден интерес за покупка има в кварталите Овча купел, Редута, Сухата река, Дружба 1 и 2, Люлин – Център, Белите брези, Студентски град, Стрелбище, Гоце Делчев, а най-малко желани са Зона Б-4, Левски, Слатина, Модерно предградие, Захарна фабрика, Орлондовци, Павлово.

Предлагане

Предлагането на жилищни имоти в София за четвъртото тримесечие на 2018 г. отчита ръст от 2% спрямо предходното тримесечие, сочат данните на Arco Real Estate. Около 3% от продавачите предлагат къщи, а основната група продавачи (94%) - апартаменти, останалите жилищни имоти (ателие, мезонет, етаж от къща) представляват около 3% от общото предлагане. И при предлагането агенцията отчита пълна равнопоставеност между двустайните и тристайните жилища, като общо за столицата средната офертна цена е около 1100 евро/кв.м за двустаен и 1080 евро/кв.м за тристаен апартамент.В дъното на класацията остават многостайните и едностайните жилища. Жилища Жилища

Най-активно сред продавачите е предлагането в район Зона Б-5 със средна офертна цена от 1270 евро/кв.м, следван от кв. Княжево – 930 евро/кв.м, Манастирски ливади-запад – 940 евро/кв.м, Кръстова вада – 1090 евро/кв.м, Хаджи Димитър – 850 евро/кв.м, Витоша – 920 евро/кв.м.

Ваканционни имоти

Все повече българи търсят убежище за спестяванията си чрез инвестиране във ваканционни имоти, както по Черноморието, така и в ски курортите. Това е продиктувано от възможността за получаване на допълнителни доходи при отдаване под наем, показват данните на Arco Real Estate.

На Черноморието най-търсени остават имотите на вторичен пазар вследствие на многото препродажби от чужди граждани, като сред тях най-желани са двустайните апартаменти на цени до 35 хил. евро и студията - до 20 хил. евро. Най-предпочитани имоти от строителя са тези с възможност за разсрочено плащане до 2-3 години. Търсят се предимно апартаменти близо до плажа за морските курорти или близо до кабинков лифт за ски курортите.

Водещи сред най-желаните локации са районите на Слънчев бряг и Свети Влас поради големия брой на изгодни предложения, следвани от Несебър, Равда, Созопол и районите в близост до Бургас и Варна.

Ако при покупката на имоти в големите градове се разчита предимно на финансиране чрез банково кредитиране, то по Черноморието сделките се извършват предимно със собствен капитал. Средните цените, на които са се сключили сделките с двустайни апартаменти,  са до 35 хил. евро, със студия – 20 хил. евро и с тристайни – до 60 хил. евро.

Пловдив

Най-търсените райони в Пловдив с цел инвестиция са тези около Медицинския университет. С цел покупка на жилище най-голям интерес представляват Кършияка, Христо Смирненски, Гагарин и Тракия, сочат данните на Arco Real Estate.
Най-търсените като тип имоти са тристайните апартаменти между 75 хил. и 85 хил. евро, предназначени за живеене, и двустайните до 60 хил. евро за инвестиция. Забелязва се отлив от имоти, при който има проблем с паркирането.
Бюджетът на купувачите в най-честия случай е до 50 хил. евро, като банковото финансиране е основният източник на средства.

Последна актуализация: 21:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
А пък снимката сякаш е от Бомбай. Такива тенекиени блокове има само там - многоетажни гета, населявани от препитаващи се в коритото на Перловската река, където перат, мият, готвят и свещенодействат с ритуали за пречистване на духа на района около Сточна гара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 59 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Достоверна информация от агенция за недвижими имоти. Две взаимноизключващи се неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още