IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

515 сгради са изцяло завършени по програмата за саниране

През юни и юли МРРБ възстанови на Българската банка за развитие близо 236 млн. лева по Националната програма за енергийна ефективност

17:30 | 08.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Облагодетелствани от подобрената инфраструктура при санирането на сгради по Националната програма за енергийна ефективност досега са 62 252 души, които живеят в 29 915 обновени жилища. Това става ясно от доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков до председателя на Народното събрание Димитър Главчев в изпълнение на решение на парламента от юни.

В него се посочва, че към средата на юли в различен етап на изпълнение са дейностите по 1982 сгради, като 585 от тях са в етап на строителство.

Изцяло завършени и въведени в експлоатация към средата на месец юли са 515 многофамилни сгради, като подобрената жилищна инфраструктура е с обща разгъната площ от близо 2,5 млн. кв. м, сочи публикация на страницата на строителното ведомство.

Към края на юли Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разплатило над 235,987 млн. лева към „Българска банка за развитие“ за общо 232 обновени и въведени в експлоатация многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност.

Разплащанията към ББР започнаха през юни след подписването на споразумение между министерството и банката.

Към 30 юни към ББР са платени над 9,977 млн. лева за десет въведени в експлоатация сгради. През юли към банката са възстановени средствата за 222 изцяло обновени сгради на обща стойност малко над 226 млн. лева.

В доклада се прогнозира, че до края на годината към ББР могат да бъдат погасени задължения за общо между 450 млн. лева и 530 млн. лева, като в тази сума се включват и вече разплатените средства.

Изчислението е направено на база процеса по изпълнение на програмата, включително разплащане, анексиране на договорите, приемането на сградите и въвеждането им в експлоатация, издаването на окончателни фактури от строителния надзор и инвеститорския контрол, както и след подписването на окончателния протокол, който  удостоверява, че всички дейности са разплатени от страна на ББР към избраните външни изпълнители.

Сключените договори за целево финансиране между община, областен управител и банката са общо 2022.

Тристранните споразумения се сключват след подписването на договор между община и сдружение на собственици и получаването на всички коректно попълнени документи.

До приключването на дейностите по вече одобрените за финансиране 2022 сгради в цялата страна е преустановено приемането на нови заявления, напомнят от МРРБ.

Към доклада има приложена и таблица по общини. От нея става ясно, че от 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране най-много са в област Бургас – 236, като 39 от тях са въведени в експлоатация, 236 са със започнали дейности, а 88 са в етап на строителство.

След област Бургас се нарежда област Благоевград със 189 сключени договора. Трета по брой сключени договори е област Хасково с общо 180 договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още