IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14% от наемателите на офиси в България планират да спрат плащането на наем

Делът им ще се увеличи спрямо 5% до момента, сочи допитване на консултантска компания

18:59 | 14.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

14% от наемателите на офис площи в България смятат в бъдеще да преустановят плащането на наеми, режийни разходи и към контрагенти, показва допитване на консултантската компания Colliers International, проведено между 1 и 6 април. Делът им ще нарасне спрямо 5% до този момент.

9% от компаниите не са решили какво ще предприемат, а 7% ще намаляват работни заплати и/ или ще въведат принудителен отпуск, сочи допитването. 66% от участвалите в допитването компании са от IT и аутсорсинг сектора, а останалите – от фармацевтичната индустрия, логистиката, търговията, банкирането и застраховането.
Всички компании имат офиси в София, а част от тях са представени също в Пловдив, Варна, Бургас и други градове в страната. 70 на сто от тях имат над 71 служители.

Всички компании, участвали в проучването, са приложили мярката работа от вкъщи. Другите предприети мерки за оптимизация на разходите са спиране на плащането на наеми и режийни разходи, както и на плащания към контрагенти (5%), съкращение на персонала (2%), намаляване на заплати (2%) и закриване на компанията в България (2%).

Мярката работа от вкъщи е осъществена в различна степен от участниците - 82% са успели да я въведат за почти цялата фирма, 16% за повече от половината служители, останалите 2% са я приложили за малка част от екипа - между 26-50%. Мнозинството от компаниите са имали и преди това практика да работят дистанционно.

Почти половината от участниците в проучването не отчитат съществено отражение на здравна криза върху бизнеса им, а 23% го определят като по-скоро негативно от гледна точка на обем и приходи.

Половината от участниците очакват негативно влияние на кризата в рамките на следващите от 9 до 18 месеца, най-вече защото обслужват и пряко засегнати сектори. 19% считат, че няма да настъпи особена промяна в бизнеса им, а на краткосрочен позитивен ефект се надяват 16% от компаниите на базата на сферата, в която работят.

Компаниите са почти единодушни, че няма да се възползват от обявените от държавата мерки поради неприложимостта им за техния бизнес.

Друго проучване на Colliers е установило, че пандемията от коронавирус може да се окаже катализатор за по-честата работа от вкъщи в бъдеще. В него са се включили над 3000 участници от 25 страни.

82% от респондентите биха желали след пандемията да работят от вкъщи веднъж или повече на седмица, а 71% от хората, които никога преди не са работили от вкъщи, биха искали след пандемията да продължат да го правят веднъж или повече на седмица, сочи проучването. 53% считат, че продуктивността им не се е променила в резултат на дистанционната работа, а 24% вярват, че се е увеличила. На обратното мнение са 23% от участниците в допитването.

Продуктивността е нараснала най-много в сферата на финансовите и професионалните услуги, както и в областта на технологиите, а е спаднала в най-голяма степен в секторите на правото, образованието и проучванията. 55% от участниците споделят, че могат да извършват самостоятелна работа, изискваща концентрация, по-добре, когато са вкъщи, отколкото в офиса. 76% продължават да се чувстват свързани с екипа си независимо от физическата дистанция, а 58% са на мнение, че общуват по-ефективно с колегите си, когато са в офиса.

Според Крис Маклърнън, директор на Colliers за региона на Европа, Африка и Близкия изток, резултатите от проучването потвърждават, че пандемията ще доведе до съществени промени в начина, по който хората работят. „Намираме се в процес на най-масовото изпробване на дистанционна работа в човешката история досега, което ще промени значително работните ни навици“, отбелязва Маклърнън. „Вече е ясно, че много хора одобряват работата от вкъщи и вероятно ще желаят в някаква степен да имат възможност да се възползват от нея отново и след кризата“, допълва той.

Сред служителите, които са работили четири седмици от вкъщи в резултат на кризата, само 7% искат да се върнат към предишния режим на работа в офиса. При респондентите, които са били само една седмица вкъщи, делът е 22%.

Проучването проследява и спецификите на дистанционната работа при хората с различна големина на домакинството. 33% от респондентите казват, че вкъщи имат много повече поводи да се разсейват. Основната причина за това са децата, следвани от други членове на семейството и домашните любимци. Хората, които живеят сами и тези, които са само с партньора си, са най-концентрирани.

Мястото, което се използва за работа от вкъщи, обикновено е самостоятелна стая (39%), както и всекидневна (32%), спалня (17%) и кухня (15%). Резултатите от изследването сочат, че хората, които живеят със съквартиранти, предпочитат да работят в офиса в по-голяма степен, отколкото тези, които са сами или със семейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още