IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо преработватели бяха глобени заради кофичките на киселото мляко?

При отклонение от БДС се създава нелоялна конкуренция, заяви Симеон Присадашки

09:58 | 21.03.18 г.
Защо преработватели бяха глобени заради кофичките на киселото мляко?

Пет компании бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), тъй като при при производството на кисело мляко по стандарт БДС са ползвали кофички от полипропилен, вместо записания в стандарта полистирен. Тези компании поискаха преди време промяна на стандарта, за да използват по-евтиния полипропилен, но това не се случи.

„По новия стандарт в България се произвежда кисело мляко от седем години. Това, което пише в него, задължително трябва да бъде изпълнено, ако фирмата избере да произвежда по стандарта“, заяви пред Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.Той припомни, че стандартът изисква продуктът да е от българско мляко и закваска. 

Полистиренът и полипропиленът не вредят на продукта, подчерта той.

Микробиологът Сергей Иванов потвърди, че и двата вида опаковки са напълно безопасни. Просто едната е записана в стандарта и КЗК по думите му има формалното основание да глоби тези фирми.

Санкциите са основателни, защото се създава нелоялна конкуренция, а правилата трябва да бъдат спазвани, смята  Симеон Присадашки.

Нелоялната конкуренция по думите му се проявява, когато фирмите участват в обществени поръчки, в които е заложено киселото мляко да е по БДС (това е задължително за храненето в детските градини и училищата – бел. р.).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още