IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо българите не се чувстват „достатъчно европейци“

Трябва да се повишат доходите, заяви политическият анализатор Петър Чолаков, качеството на институциите в ЕС е по-високо, посочи Любомир Дацов

14:49 | 07.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

55 на сто от българите „склонни да имат доверие“ в ЕС, а заедно с Хърватия страната ни отчита най-ниския процент в подкрепа за еврото (20%). Като цяло доверието в ЕС е на най-високото си равнище от пет години насам. Това показа последното проучване на Евробарометър.

Защо въпреки че доходите в България се покачват, българите не се чувстват „достатъчно европейци“, коментират експерти пред Bulgaria ON AIR.

"Тези данни, които са представени, не дават възможност еднозначно да бъде защитена хипотеза. Вероятно икономическата ситуация в страната и песимистичните нагласи за бъдещето са причината, поради която 45% от българите не се чувстват категорично европейци", коментира данните политическият анализатор Петър Чолаков.

Според него независимо от това, че доходите ни се покачват, българинът се сравнява с останалите членове на ЕС и България остава най-бедната страна. А за да се чувстваме повече европейци, трябва да се повишат доходите. Той е на мнение, че докато практиката висшисти да се хващат на каквато и да е работа в чужбина само за да се препитават, продължава и песимизмът у българите няма да изчезне.

Финансистът Любомир Дацов е на мнение, че българите имат изгода страната ни да бъде част от еврозоната, защото качеството на институциите и процесите, които текат, са много по-високи. "Ако вземем социалните мрежи като представителна извадка, на базата на която да си правим изводи, хората вместо да разширяват мирогледа си, държат да живеят в собствения си свят без да поглеждат настрани", смята Любомир Дацов.

Още вижте във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още