IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросите около бъдещата национална детска болница

Лекари са категорични, че трябва да има ясна визия какво ще се подобри и какво ще се постигне чрез този проект

09:58 | 20.12.18 г.
Въпросите около бъдещата национална детска болница

Правителството реши да създаде детска многопрофилна болница, която ще обедини всички детски отделения, които в момента са разпръснати из цяла София. Според изчисленията на здравното министерство, само строителството на детската болница ще струва 20 млн. лева.

Общопрактикуващият лекар Гергана Николова и Пламен Таушанов  от Българската асоциация за закрила на пациентите коментират темата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Хубаво е да има една такава болница и по тази причина за това нещо се говори 40 години. Някъде, където ще има и ендокринолог, пулмолог, невролог и специализирана апаратура, която обаче трябва да бъде нова, да не разчитаме на нещо, което ще вземем от болницата "Х" и ще прехвърлим там", коментира д-р Гергана Николова.

По нейни думи тази болница е предназначена да даде едно ново, модерно и добро лечение за децата.

"С цифрата, която оферира грубо казано премиерът - за 500 лева на кв. м. - това е абсолютно недостатъчно. По-важното е друго - да не се фиксираме дали ще има болница след година-две, а какво става с децата сега", заяви Пламен Таушанов.

По неговите думи само преработването на проекта струва доста пари и няма как с 200 евро да се довърши този строеж, да се преработи и да се сложи оборудване. Според него трябва се вземе предвид и мнението на общопрактикуващите лекари и пациентските организации за това - какво искат да се постигне с тази болница.

Д-р Гергана Николова изрази и друго притеснение, а именно липсата на специалисти. Тя обясни, че за никого не е тайна, че лекарите в България с педиатрична насоченост, а и като цяло, намаляват.

И двамата бяха категорични, че трябва да има ясна визия какво ще се подобри и какво ще се постигне чрез този проект.

"У нас имаме много добри детски специалисти. Те просто са разположени в различни болници. Това, от което се нуждае София, е едно звено за извънболнична помощ. Там всеки един родител може да заведе детето си, а след това пациентът да бъде насочен към определената болница. Ако тръгнем през строителство и организация на едно такова звено, проблемът ще се реши", коментира и д-р Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов“.

По думите му има две концепции за това как трябва да изглежда детското здравеопазване - едната е да се направи една болница, където да бъдат събрани всички специалисти, а другата е към всяка една болница за възрастни да има и отделение за детски болести.

"Крайният срок за многопрофилната детска болница не е реалистична, за година и половина няма как да се построи и направи подобно лечебно заведение. Според мен в рамките на 3 до 4 години може да се извърши строежът, а след това година и половина да се обзаведе. Ако тръгнем с организация на добро извънболнично звено, то тогава ще бъде по-просто", добави експертът.

Още вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още