IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община залага 713 млн. лв. за капиталови инвестиции през 2014

За тази година са предвидени ремонти на "Цариградско шосе" и на "Лъвов мост", заяви заместник-кметът Дончо Барбалов

11:02 | 27.01.14 г.
Столичната община залага 713 млн. лв. за капиталови инвестиции през 2014

Рекордните 713 млн. лв. за капиталови инвестиции са заложени в бюджета на Столичната община, съобщи в ефира на Bulgaria On Air заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той поясни, че в сравнение с година по-рано сумата е значително по-голяма.

Една от причините е заложените европейски средства по сключени и подписани договори.  В столичния бюджет за тази година са заложени над 200 млн. лв. повече средства по европейски програми спрямо година по-рано, коментира Барбалов. Така парите от еврофондовете за столицата ще достигнат 470 млн. лв.

Част от парите ще бъдат насочени към доставка на нови автобуси и метро влакове. Друга част ще бъдат заделени за продължаване на работата по изграждането на метрото и по строителството на Завода за механично-биологично третиране, коментира още Барбалов.

За тази година е предвидена и рехабилитация на основни пътни артерии, като например на част от „Цариградско шосе“. Ремонтни дейности са предвидени в района на Лъвов мост и на трамвайната линия по бул. „България“.

Заместник-кметът посочи още, че разплатените средства по капиталовата програма за 2013 са в рамките на 370 млн. лв. Приходите в хазната за миналата година са с 30 млн. повече спрямо 2012 година. За изминалата година Столичната община е успяла да събере 486 млн. лв., като само от данъци и такси приходите са с 34 млн. повече, коментира Барбалов.

За следващата година заложените приходи са над 520 млн. лв., посочи още заместник-кметът. Той отбеляза още, че след въвеждането на новата система за онлайн проверка на дължимия пътен данък на моторните превозни средства в София приходите по тази линия са се подобрили значително.

„Разчитаме Министерството за транспорта да затегне проверките на пунктовете за прегледи, където все още има нарушения“, коментира Барбалов.

За 2014 са предвидени 15 млн. лв. за зимно почистване на столицата. При по-малко разходи, средствата се насочват към почистването и поддръжката на общината през лятото, поясни заместник-кметът. Той допълни, че бюджетът за 2014 година е внесен на 22 януари.

Законовият срок да бъде приет е до 18 февруари, но според Барбалов има готовност  финансовият план да бъде одобрен още на 6 февруари.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още