IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати: Новата мярка за болничните вменява колективна вина

Мярката няма да ощети работещите хора, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал в България

12:17 | 15.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Решението да не се плаща първият ден от болничните е изненадващо. Тук говорим за това, че на всички работещи се вменява една колективна вина. Искаме среща с премиера и съответните министри. Те вчера заявиха, че са готови за диалог, но за нас не е конструктивно поведение да се вземе това решение", каза в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Любослав Костов от КНСБ.

Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обаче е на друго мнение. "Никой не може да отрече, че има сериозен проблем с болничните - от 2012 до 2018 година са се увеличили болничните двойно, а плащанията три пъти. Ние ще подкрепим това решение първият ден от болничния да не се плаща. Тази мярка ще е работеща", коментира той. 

По думите му през 2012 година броят на болничните е бил най-малък.

"Преди не е било работникът да не плаща нищо, защото НОИ покрива 80% от плащането за първия ден. Няма как да се каже на всички работещи, че лъжат. Трябва да се затяга регулацията", каза още Костов.

Ивелин Желязков контрира, че тази мярка няма да ощети работещите хора, а тези, които злоупотребяват.

"Ние сме искали много по-сериозна роля на НОИ. Това е мярка, която ще работи. В момента хората, които не ползват фалшиви болнични, също са наказани", заяви той.

Според Костов в момента на работещите хора се отнемат права и тази мярка не решава проблема, а нагнетява напрежението.

Вижте видео с целия разговор!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още