IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолози: Победата на Байдън е логична и напълно очаквана

Въпреки оспорването на изборите Тръмп вече е разрешил на екипа на бъдещия президент да започне работа, информираха проф. Анна Кръстева и Георги Киряков

11:39 | 09.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Политолози: Победата на Байдън е логична и напълно очаквана

Победата на Джо Байдън е напълно логична и очаквана. Около това мнение се обединиха политолозите проф. Анна Кръстева и Георги Киряков в студиото на Bulgaria ON AIR.

„Това е най-високата избирателна активност от 20-и век насам в САЩ, дори Тръмп качва 8 милиона гласове повече от предишните избори", информира проф. Кръстева и добави, че Тръмп вече е разрешил на новия екип на Байдън да започне работа.

Според нея този сблъсък е на политическо равнище и Тръмп още не иска да признае загубата, за разлика от предшествениците му.

По думите на Анна Кръстева политиката на Байдън ще бъде обратна на политиката на Тръмп, но е убедена, че не може „всяко едно нещо да бъде променено“.

„Дълъг ще бъде пътят по сближаване - именно чрез икономическата политика, но ще има и много промени във външната политика", прогнозира проф. Кръстева.

Мнението ѝ подкрепи и политологът Георги Киряков, който заяви, че четири години Доналд Тръмп е разделял обществото, затова е логично Байдън да спечели изборите.

„Това е логична последица от всичките опити на Тръмп да преформулира дневния ред на американците, да го свръхполитизира и да го контролира", обясни Киряков и добави, че президентът от една година обявява гласуването по пощата като опит за фалшифициране на изборите.

„Сега е важно е американците да гледат какво се случва в собствения им дом, а не във Вашингтон", коментира той.

По думите му в отношенията между Европа и Великобритания арбитър ще бъде Вашингтон, а Великобритания на всяка цена трябва да постигне търговско споразумение с Европа, защото няма да има подкрепа от Байдън.

Какво очакват САЩ и Европа от Джо Байдън? Ще видим ли сериозни размествания във външнополитическата позиция на САЩ? Ще позеленее ли политиката на САЩ? Защо на 14 ноември ще е ясно какво ще е съотношението в Сената? Какъв е пътят на Тръмп извън Белия дом?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още