IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма данни колко българи ще останат без цифров сигнал от днес

Аналоговият сигнал на територията на България беше изключен окончателно

09:15 | 30.09.13 г.
Няма данни колко българи ще останат без цифров сигнал от днес

В деня на официалното спиране на аналоговия сигнал в България Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията няма информация колко души ще останат без цифров сигнал от днес. Това става ясно от думите на ресорния министър Данаил Папазов, който комнтира преустановяването на аналоговия сигнал тази сутрин пред БНТ.

Уточняваме, че в полунощ аналоговият сигнал из цяла България (освен в София) бе спрян завинаги. Днес от 11.30 часа по време на официално събитие ще бъде прекратен сигналът и на територията на столицата.

Само преди седмица председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков заяви на няколко пъти, че след днешната дата (30 септември) между 350 хил. и 1 млн. души в страната най-вероятно ще останат без достъп до цифрова телевизия. Причината според него е, че мултиплекс операторите имат покритие на цифров сигнал в страната от 95% по население, а останалите 5% от хората ще бъдат "в сянка".

Днес министърът на транспорта обясни, че ведомството, което той ръководи, все още не притежава точнен разчет, тъй като на този етап такъв е трудно да се изготви. Папазов обясни, че транспортното министерство има на разположение единствено предварителен разчет.

Според него в България едва 16,5% от гражданите гледат единствено аналогова телевизия. Друг е въпросът колко души от тази група живеят в региони, попадащи в обсега на тези 5%, посочени за места "в сянка". "Тази прогноза на Веселин Божков съмвсем категорично не е правилна оценка. Няма как 1 млн. души да останат без сигнал", категориен бе той

"Планираме да направим анализ и да предложим решения на Министерски съвет. Трябва да се види какъв е проблемът. Може в някои от населените места да се организира получаване на сигнал по сателитни чинии или по друг начин. Решенията са много", обясни Папазов.

Министърът допълни, че вече са правени изследвания на база опита на други страни в Европейския съюз. По негови думи винаги при процеса на цифровизация са се появявали проблеми. В другите европейски държави също е имало полета "в сянка". "Надявам се днес да няма хаос", допълни Папазов. 

Наскоро в медиите се появи противоречивата информация, че цифровият сигнал нарочно е разпределен не на 100%, за да могат на места допълнително да се стимулира бизнеса на кабелните оператори, както и компаниите, предоставящи цифрова телевизия. Папазов коментира тиражираното твърдение, като обясни, че статистиката за България показва, че почти 80% от хората ползват алтернативни начини за гледане на телевизия - повечето от тях са клиенти на поне един кабелен или сателитен оператор.

"Страната ни е една от тези в Европа, в които най-много се ползват услугите на кабелни или сателитни оператори", уточни той.

А по повод появилите се вече сигнали, че роми масово разпродават получените от тях безплатно декодери, транспортният министър обясни, че социалните служби трябва да се погрижат за казуса.

"Министерството на транспрта трябваше да достави декодерите на социално слабите. Кой получава декодер, решава социалното министерство и неговите органи трябва да следят за тази вторична продажба", посочи той.

Георги Лозанов: Цифровизацията е историческа промяна

 „През нощта се простихме с аналоговия ефир. Така завършва един процес, който тепърва ще проявява своите възможности – като културен и като социален процес. Това е историческа промяна. Цифровизацията дава възможност телевизията да се свърже с интернет”, заяви пред "Нова телевизия" председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов.

„В бъдеще смесването на програмите ще се превърне в основен начин на поднасяне на информация към аудиторията. Много скоро това, което дават по телевизията, ще зависи от това, което вие искате да гледате. Това са само първите стъпки”, допълни доцент Лозанов.

Основното предимство на цифровизацията е, че зрителите вече могат да гледат безплатно 11 различни програми. В бъдеще броят им ще се увеличава.

Лозанов коментира и проблемите с покритието на цифровия сигнал и информацията, че 5% от населението няма да има достъп до телевизия. „По документи трябва да има покритие от 95% от населението. И аналоговото покритие не беше 100%. Най-важното е да намерим решение на проблемите възможно най-скоро”, каза той.

Важно за зрителите е да знаят, че цифровата картина ще бъде много по-качествена от аналоговата. Ще има и периметри, които до момента не са били обхванати. Възможно е в планински местности да има затруднения със сигнала заради терена. Освен това може да се появят и проблеми заради грешно настроени антени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още