IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медицинските сестри готвят нов протест на 11 септември

Обещаното увеличение на работните им заплати все още не е факт

09:54 | 29.08.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Архив</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Архив

Медицинските сестри алармират, че увеличенията на работните им заплати все още не са факт. Такива бяха обещани през май от Министерството на здравеопазването, след като първите помощници на лекарите излязоха на протест пред сградата на правителството.  

От министерството обясняват, че се налага нов срок, в който обещанието ще бъде изпълнено.

По думите на Мая Илиева, която бе един от лидерите на протестите, това се дължи на факта, че здравното министерство не може да финансира търговски дружества. 

"Единственият начин е да се финансират клиничните пътеки и така се надяват на благоволението на работодателите да ги разпределят както трябва. Оказва се, че доста от тях не са взели предвид това нещо, тъй като сумата, която получават от клинични пътеки, не отива за увеличение на заплатата на сестрите", коментира тя в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Димитрия Димитрова заяви, че медицинските сестри ще продължат да се борят за исканията си, а именно минимална стартова заплата, равна на две минимални заплати, отмяна на търговските дружества и учредяване на отделна съсловна организация, която да отстоява правата им.

"Източникът на проблема е, че няма правила, няма норми. Всеки си прави, каквото си иска", коментира Димитрова.

Според Мая Илиева няма контрол. Сестрите искат въвеждане на стандарти, при които да се работи, за да има нормални условия и възнаграждения за труда им.

"Искаме министърът да си влезе в ролята, а не да абдикира. Това е негово задължение - да намери начина, по който да контролира ръководителите на лечебните заведения. Включително и на частните, тъй като те се финансират с публични средства", категорична бе Илиева.

Пред Bulgaria ON AIR медицинските сестри потвърдиха, че на 11 септември отново ще излязат на национален протест пред Народното събрание. 

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още