IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жечо Станков: Ще разчитаме и на руски газ за хъб "Балкан"

Интерконекторите могат да бъдат и изходна точка на газовите потоци при местен добив на газ, посочи зам.-министърът

13:48 | 20.04.16 г.
<p>
	Жечо Станков. Кадър: <em>Bulgaria On Air</em></p>

Жечо Станков. Кадър: Bulgaria On Air

България ще разчита и на руски газ за реализацията на плановете си за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“. Това коментира зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

За реализиране на идеята е нужна инфраструктура и потоци от газ, обясни още той и допълни, че освен руски газ през хъба ще минават още и газ от Азербайджан, втечнен газ и от други източници.

Втечненият газ у нас може да пристигне по новата газова връзка с Гърция – IGB, чието окончателно инвестиционно решение беше подписано в края на миналата година. За да бъдат осъществени тези планове трябва да бъде построен и терминал за втечнен газ край Александруполис. Този проект има подкрепата на ЕК и България също проявява интерес за инвестиции в неговата реализация.

По IGB в България ще влизат и потоци природен газ от Каспийско море. Очакванията са от 2018 година по тръбите да постъпват поне по 1 млрд. куб. метра, които са договорени с Азербайджан.

„Все по-реален става газовият хъб“, категоричен беше зам.-министърът. Той подчерта и инвестициите, които прави държавата в газопреносната мрежа, както и за бъдещото разширяване на газохранилището в Чирен, които са ключови за реализацията на идеята.

Важна част от плановете са и интерконекторните връзки. Очакванията са и първата – с газопреносната мрежа на Румъния, да бъде завършена до края на лятото. Тя може да се превърне не само във входна, но в изходна точка на газовите потоци, особено ако се сбъднат очакваният за местен добив на природен газ в акваторията на Черно море.

Какво коментира още Жечо Станков за първия сондаж в блока „Хан Аспарух“ в Черно море можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още