IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Иванов: Липсва връзка между научните среди и бизнеса

Българските предприятия имат нужда от техническа модернизация, не толкова от иновации, категоричен е експертът от БАКЕП

19:44 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Евгений Иванов: Липсва връзка между научните среди и бизнеса

„Липсва връзка между научните среди и бизнеса, ако това не се подобри няма как да постигнем добро усвояване на европейските средства“, каза в ефира на Bulgaria On Air Евгений Иванов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по Европейски програми.

По думите му, ако усвояването на европейските средства в момента е около 50%, то имаме 2 години, в които трябва да усвоим 11 млрд. евро, което е около 250 млн. евро на месечна база.

„Очевидно е, че администрацията изпитва огромни затруднения, а още по-тежко ще стане когато се застъпят двата програмни периода. Не вярвам държавата да успее да осигури и нужния капацитет по програмата „Наука и образование“. Ще има проблем с грантовите схеми и намирането на бенефициенти“, посочи експертът.

Българските предприятия имат нужда от техническа модернизация, не толкова от иновации, категоричен е Иванов. „Да, те са изключително важни, но няма как да бъдат факт, без устойчив и сигурен бизнес, който разполага с нужните финансови и човешки ресурси. Няма как да мислиш за иновации, ако се чудиш дали догодина ще имаш пари за заплати на служителите си. За да има инвестиции от подобен характер, е нужно да се гледа по-напред във времето, минимум три години“, обясни той.

Според него, въпреки че са минали 7 години, все още има програми, при които одобрението на проектите отнема повече от 12 месеца. „Това е пагубно за бизнеса“, категоричен е той.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още