IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългове за милиарди към държавата натрупали строителни компании в Китай

Задлъжнялостта на общините е под контрол, коментира пред местни медии икономист

16:57 | 25.11.13 г.
Дългове за милиарди към държавата натрупали строителни компании в Китай

Дълговете на местните китайски правителства са в контролируеми граници, въпреки съществуващите рискове в някои райони и по редица проекти, съобщи Reuters, позвавайки се на експертен коментар пред изданието People's Daily.

По думите на Дзя Кан, ръководител на Института по фискални науки, общият дълг на китайския публичен сектор достига около 50% от държавния БВП и е в рамките на безопасното ниво.

Задлъжнялостта на местните правителства се увеличи след насочването на кредитите към строителството на инфраструктури проекти.

"Трябва да изчакваме за резултатите от одита за тази година. Дори ако общият коефициент на задлъжнялост на публичния сектор се е увеличил, тя все още няма да надмине значително критичното ниво на опасност", отбелязва Кан.

Големите китайски строителни предприемачи и компании за недвижими имоти дължат на държавата милиарди за данъци, съобщи Китайската държавна телевизия, цитирана от Bulgaria On Air.

До момента властите в Китай са събрали само 800 милиарда юана от дължимите 4,6 трилиона за периода 2005-2012 година. По непотвърдена информация става въпрос за 45 фирми, чиито акции се търгуват на вътрешния пазар и зад граница.

Новината идва на фона на засилващото се недоволство заради високите цени на жилищата.

Китайците често обвиняват компаниите за недвижими имоти в алчност, тъй като голяма част от жилищата са на недостъпни цени. Затова много от тях са на мнение, че вече е време строителните магнати да се откажат от някои от печалбите си.

Информацията за задлъжнелите към държавата фирми гръмна в китайската държавна телевизия. Някои от собствениците им обаче заплашиха да дадат под съд медията заради публичното оповестяване на фирмени данни.

Китайската телевизия даде за пример и други компании, свързани с  подобни проблеми като технологичния гигант Apple и германския автопроизводител Volkswagen. По-рано тази година правителството в Китай започна разследване и на чужди компании, сред които фармацевтични, заради скандали и подкупи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още