IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Първанова: Употребата на ментолови цигари води до по-сериозни увреждания

"В ЕС общо 750 хиляди души умират или се увреждат всяка година от тютюнопушене", посочи евродепутатът

22:27 | 10.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антония Първанова, <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Антония Първанова, Снимка: Bulgaria On Air

„Причината за забраната на ментоловите цигари е, че ментолът предизвиква разширение на дихателните пътища и успокоява лигавицата (за което се ползва и в медицината), а това я прави по-възприемчива за тютюна и катраните. Този вид цигари причиняват много повече увреждания от обикновените, заради физиологичния ефект, който създава ментолът“, коментира в предаването „Брюксел 1“ по "Bulgaria On Air" евродепутатът с медицинско образование Антония Първанова.

Европейската комисия гласува забраната за употреба на тънките (Slim), ментоловите и с всякакъв друг аромат цигари на последното си заседание преди лятната ваканция. Мярката е взета с цел намаляване на тютюнопушенето сред младежите.

С директивата на ЕС се очаква намаляване на пушачите с 1% до 2020 г. и с 2% до 2030 г. В ЕС общо 750 хиляди души умират или се увреждат всяка година от тютюнопушенето. В Германия умират всеки ден по триста души от цигари. Такива данни посочи Първанова. Тя напомни, че България е „най-пушещата страна“ в общността.

По думите й е необходима борба с тютюнопушенето и заради факта, че „ разходите по здравето на всички пушачи се поема от нас и нашите данъци“.

„В основата на забраната стои това, че хората сами увреждат здравето си, а не трябва да е така. За това става въпрос“, посочи евродепутатът.

Тя обясни и причината, от която е започнала идеята за създаването на Европейската директива: „В САЩ имаше поредица от скандали, след като изтече информация, разменяна между големите производители на цигари, в която си личи намерението им да разширят пазара на тютюневи изделия включвайки предимно жени и деца. В тези документи се вижда, че таргет групата им ще падне до деца на 10-12 годишна възраст. Предвиждало се е за момиченцата да има цигари под формата на червило, както и различни аромати, така че целият продукт да прилича на нещо забавно. След тези разкрития Philip Morris бяха глобени с 1,4 млрд. долара, останалите компании с малко по-малко, но сумата се върти около милиард“.

Забраната на цигарите тип slim се въвежда заради идеята им да привлича жените, каза Първанова. „Този тип цигари са създадени около 1920 г., защото дотогава жените не са пушили толкова много, както сега. По това време е и измислена идеята, че ако човек пуши, ще отслабне“, каза евродепутатът.

По думите й производителите на тютюневи изделия излизат с все повече арогантни и цинични предложения. „ През 2002 г. от Philip Morris излязоха с изследване в Чехия, базирано на статистически данни, с което казват, че здравната и пенсионната система ще спестят 2834 долара от смъртта на пушачите. Всъщност те казват „пушете, за да умрете по-млади и да спестите на държавата пари“. Компанията беше осъдена, и след това се наложи да се извини“, аргументира се тя.

"Европейската директива продължава да бъде обект на лобизъм от страна на производителите на тютюневи изделия, а в България и от страна на тютюнопроизводителите, защото смятат, че забраната ще намали бизнеса им и ще свие работните места", коментира Първанова.

„Абсолютно подкрепяме позициите на българските евродепутати, защото те защитават националните интереси. Позицията ни обаче е остро противопоставяне на директивата, защото в отделни детайли има дискриминация на сортове тютюн или група производители в отделни райони на ЕС“, контрира председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите в страната Цветан Филев.

По думите му „особено красноречив пример“ е заплахата за ориенталските тютюни. „През 2012 започна нашата намеса с възраженията спрямо директивата. Тогава стана ясно намерението на ЕС да приравни ориенталския тютюн с изкуствените овкусители, като ментол, ягода и череша и го сложи в графата добавки. Точно те ще бъдат забранени в директивата с поправки. Ориенталският тютюн се отглежда само в България и Гърция в ЕС“, каза Филев.

Според него забраната на този сорт е за сметка на друг сорт  - „Виржиния“.

Вижте повече във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още