IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша и Унгария създават клирингова къща за стоковите пазари в ЦИЕ

Новата институция трябва да заработи до края на септември 2022 г.

13:51 | 17.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Варшавската фондова борса, полската енергийна борса, Националната банка на Унгария и Фондовата борса в Будапеща създават клирингова къща за стоковите пазари за Централна, Източна и Югоизточна Европа, съобщава фондовата борса във Варшава.

Новата институция ще се конкурира с клиринговите къщи от Западна Европа, допълва се в съобщението.

Клиринговата къща Central Post-trade Solutions (CPS) ще си сътрудничи и с множество местни пазари на енергия и газ в страните от Централна и Югоизточна Европа, като предоставя услуги в нови проекти, реализирани в тази част на Европа.

CPS трябва да заработи до края на септември 2022 г., според план, подписан от ангажираните институции.

Според Марек Дитл, председател на борда на Варшавската фондова борса, интегрирането на полския и унгарския бизнес в CPS ще генерира синергии в разработването на цялостна клирингова оферта за региона.

„Потенциалната сделка ще позволи формирането на субект с изчерпателна оферта за стокови пазари, включително пазари на електроенергия, газ и селскостопански продукти“, казва той. Сътрудничеството ще позволи и въвеждането на нови бизнес линии и ще предостави много предимства на други участници на пазарите в региона, допълва той.

Яцек Сасин, вицепремиер и министър на държавните активи на Полша, определя инициативата като „образцова“. По думите му мащабната визия и стремежът за международно развитие „създават стойност за цялата полска икономика“.

Развитието и нарастващата конкуренция на стоковите пазари в региона на Централна и Югоизточна Европа, особено в областта на клиринговите услуги, понастоящем поставят предизвикателства за субектите, опериращи на пазара, посочва се в съобщението на Варшавската борса.

За да се отговори на тези предизвикателства, отдавна е очевидно, че проекти за международно сътрудничество трябва да бъдат реализирани с оглед на развитието на стоковите пазари в региона, допълва се в съобщението.

„Споразумението, подписано днес, и бъдещо инвестиционно споразумение с унгарските партньори ще създадат ново качество на услугите за търговия на стоковите пазари, главно за електроенергия и газ, в Централна Европа. Надяваме се, че новото решение, върху което работим с унгарските партньори, ще укрепи и ускори развитието на стоковите пазари в Централна и Югоизточна Европа и ще засили стратегическата позиция на полската енергийна борса в региона“, коментира Пьотр Завистовски, президент на управителния съвет на борсата.

Ричард Вег, главен изпълнителен директор на фондовата борса в Будапеща, добавя, че комбинирането на Keler CCP (единственият централен депозитар на ценни книжа в Унгария, собственост на унгарската Национална банка и фондовата борса в Будапеща) и IRGiT (отговорен за клиринга и сетълмента на трансакциите и пазарите, управлявани от полската стокова борса), ще „позволи на всички страни да укрепят инфраструктурата си и да проучат нови бизнес възможности“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Другите държави от ЦИЕ, особено Вишеградската четворка се развиват успешно и самостоятелно, а България изоставаше от тях през последните десетина години. След като тръгнахме с Румъния от еднакво ниво - индекс 45 при влизане в ЕС при средно 100 за ЕС средно, днес Румъния е 74, а ние сме 54. РАЗБИРАТЕ ЛИ?И през цялото това време боко имаше някакмо пренебрежително отношение към тях за съвместни проекти. Той се МОТАШЕ и МУЧЕШЕ около Меркел, която му давала ритуално месото си при хранене, защото според нея той бил все гладен.НИВО!!! Заслужаваме си го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още