IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Идва десетилетие на активните, а не на пасивните стратегии

За възстановяването на някои сектори ще са необходими десетилетия, смята Петр Зайц, старши портфолио мениджър в Amundi Asset Management

18:19 | 03.12.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: PIxabay</em></p>

Снимка: PIxabay

Идва десетилетие на активните, а не на пасивните стратегии, около тази позиция се обединиха Александър Правиц, директор за ЦИЕ и Средиземноморието, Schroders и Петр Зайц, старши портфолио мениджър, Amundi Asset Management по време на Investor Finance Forum 2020 г., модериран от Красимира Паунина, изпълнителен директор на Select Asset Management.

„В следващите 5-10 години мисля, че стратегията „купи S&Р500 и чакай" няма да работи, защото пазарът ще е много волатилен. Аз мисля, че сега идва времето на активните мениджъри, особено на развиващите се пазари. 2020 г. беше разделена на две части, през март и април трябваше инвеститорите да намаляват риска си, например институционалните инвеститори. Видяхме преместване към неборсови активи“, заяви Александър Правиц.

„Имахме 10-12 г. на растеж на пазарите и сега сме в различна перспектива и подбирането на акции и диференцията ще са основно нещо. След Ковид виждаме разлики. Някои сектори никога няма да се възстановят, нарпимер авиокомпаниите, там възстановяването ще отнеме десетилетия. Сега хората купуват всичко през интернет и затова реалните магазини и моловете ще бъдат с проблеми. Covid-кризата просто ускори процеси, които имаше в миналото. Сега е удачно да си активен на пазар. Ако погледнете S&P500 ще видите, че от топ 10 участника преди 20 години, 6 вече не съществуват, а на другите не чувате имената често. Сега основните са с дял от 25%. Преди 20 г. Microsoft съществуваще, Apple също, но Facebook и Google не“, смята Петр Зайц.

„Сега хората търсят повече професионални съвети. Чешките инвеститори например са много консервативни, те държаха предимно фондове на паричния пазар, но през март, април и май купуваха акции, следвайки нашите съвети. Те вече са виждали няколко кризи в миналото и погледнаха на акциите през стойност и купуваха. Имаше и преместване от пасивните фондове  към активните“, обобщи Зайц.

„Апетитът за риск се промени. Искам да подчертая, че навлизаме в новото нормално. Фактори, като социален климат, политически риск, климатът като цяло са все по-важни. Корелацията вече не е толкова голям фактор за пазарните движения“, сподели Боряна Рачева-Йотова, старши вицепрезидент във FactSet.

Според Александър Правиц в дълговите пазари вече няма сок, почти невъзможно е да имаш дохоност от пасивна инвестиция в тях. Наблюдава се тенденция на увеличени емисии на дълг от държавите и компаниите, централните банки купуват всичко, а банките и пенсионните фондове намаляват активността си на този пазар. Много от теориите, с които управлявахме портфейлите в последните 15-20 години са поставени на изпитание с тези наляти пари от централните банки в размер на трилиони долари, смята той. Човек трябва да реши за себе си колко пари иска да има при пенсионирането след 15-20 г. и да започне сега, защото ако чака корекция на пазарите, тя може никога да не дойде, допълва Правиц.

Според Петр Зайц виждаме падащи печалби на компаниите в САЩ и Европа и въпреки това силен ръст на индексите в САЩ и спад в Европа. Виждаме ръст на растящите компании, спрямо дивидентните в условията на голяма ликвидност. Трябва да сме внимателни, защото има голяма разлика между състоянието на икономиката и пазарите, предупреди той. Разбирам силата на паричните потоци от централните банки и на фискалните стимули, но ще има нормализиране на лихвите, може би не на 5%, някой казват, че 0% са нормални, но очаквам стойностните компании да са по-успешни от растящите, допълни Зайц.

Да не се залага на растящи компании предлага и Александър Правиц, като според него те имат място в портфейла, но не голямо. „Купувай евтино и продавай скъпо“, вече не работи, защото е трудно да се определи кое е скъпо и кое евтино, посочва той и допълва, че трябва да се гледа кое е качествено. Гледайте към Китай, има голямо тектонично разместване между САЩ и Китай и трябва да гледате към китайски компании, листвани в Лондон, САЩ ,Тайван или другаде, допълва Правиц.

Според Боряна Рачева-Йотова бъдещето е на компаниите в дигитализацията, здравеопазването, дистационната диагностика, кибер сигурността.

Още новини от форума четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
troika
преди 3 години
Идеята им е, че това вече ще запопва да случва и е хубаво да си дадем парите при тях и те ще ги управляват активно и вече ще е по-добре така. Продават ни фондовете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Colossus
преди 3 години
В средата на статията четем, че стратегията купи S&Р500 и чакай" нямало да работи и пазарите щели да са много волатилни. Тридесетина реда по - надолу, обаче пише, че с купуването на акции трябвало да се започне сега, защото видиш ли - корекция можело да не настъпи никога. Като цяло 80% от подобни статии ти дават прогнози от типа - акциите определено ще поскъпват......, но може да вземат и да поевтинеят! Страхотна наука е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
LuckyYou
преди 3 години
Иска им се на някои хора да прибират пари "активно", без да могат да покажат каквато и да е доходност. В следващите 10 години купи S&P 500 и дръж ще е също толкова добра стратегия, колкото и в предишните 10.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
melon
преди 3 години
Сигурно.... Да вземат да дадат примери как са били индексите с активно управление :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още