IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо все повече правителствата ще искат да са независими от другите страни?

Връщането към предишните темпове на развитие на световната икономика ще отнеме повече време от очакваното, твърди доц. Паскал Желев

20:19 | 11.05.20 г. 3
Защо все повече правителствата ще искат да са независими от другите страни?

Все повече правителствата ще искат да са независими от другите страни. Наблюдава се нарастване на икономическия национализъм - тенденция, която наблюдавахме и преди Covid-19, но сега вече страните ще имат доводи. Такова мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Паскал Желев, зам.-декан на факултет "Международна икономика и политика" в УНСС.  

Според него правителствата ще искат да разчитат повече на собствените си сили. 

Доц. Желев посочи, че се засилва още една тенденция, започнала преди здравната криза - преместване на икономическия център от запад на изток. Като примери за държави, които се справят добре в настоящата ситуация, той посочи Южна Корея, Тайван, Сингапур и Китай. 

“Светът вече гледа към Китай, моделът на САЩ изглежда непривлекателен. САЩ все повече губят своята роля на лидер”, твърди гостът. 

Той смята още, че ще отнеме повече време от очакваното за връщане към предишните темпове на развитие на световната икономика. Желев добави също, че доверието на инвеститорите и потребителите е намаляло.

Според него за да се справи световната икономика с ударите, нанесени от Covid-19, е нужно на първо място да се разреши здравната криза и да не се позволи да има втори или трети пик на заразата след отварянето на икономиките. 

Настоящата ситуация предизвиква силно противопоставяне на хиперглобализацията, посочи още експертът.  

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomverg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Защо да искат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
защото просто така си е нормалното състояние, другото е умствена недостатъчност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
GisAdmin
преди 3 години
Защото, ако има "глобално правителството", всички ще винят него за несгодите си и то ще падне бързо. Ни когато има много и лесно управляеми\сменяеми правителства, света ще се управлява доста по-безрисково от "глабалното правителство".Аъ, ко казах не разбрах, но така го усещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още