IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо работодателите бързат с преговорите за минималната работна заплата

Целта на работодателите е да няма увеличение на минималната работна заплата догодина, твърди Димитър Манолов от КТ "Подкрепа"

10:25 | 21.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Трите работодателски организации - БТПП, АИКБ и БСК, са постигнали консенсус по принципите за определянето на минималната работна заплата и са отправили покана към синдикатите за двустранни преговори по механизма на определянето й за 2017 г. Това обяви Димитър Бранков от БСК, който е и председател на Надзорния съвет на НОИ, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Другият вариант е тристранният, но в рамките на работна група в Министерството на труда и социалната политика, посочи Бранков.

Той поясни, че тези принципи са в съответствие с Конвенция 131 на Международната организация по труда и съвпадат донякъде с позицията на синдикатите - покриване на потребностите на работника и неговото семейство във връзка със социалното подпомагане от държавата, поддържане на високо ниво на заетост и отчитане на производителността на труда.

На въпрос дали не е късно за преговори за нов механизъм за минимална заплата, който да влезе в сила още от догодина, Бранков припомни, че бизнесът е внесъл предложение за обсъждане на 3-годишната бюджетна прогноза още през април, затова не може да бъде обвиняван за липсата на инициатива за преговори навреме.

Целта на работодателите е да си уредят да няма увеличение на минималната работна заплата и да остане същата за догодина. Това заяви в своя коментар президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него няма да е изгубено време, ако се изчака с консултациите сега, тъй като предстоят избори и работа по бюджета за следващата година. "Става дума за това, че те (работодателите, бел. ред.) са си наумили с всякакви средства тази година да спрат увеличението на минималната работна заплата, всичко друго са претексти, извадени оттук и оттам", обяви Манолов.

Той подчерта, че позицията на работодателите, базирана на Конвенция 131 на Международната организация по труда, е била предложена първо от синдикатите. 

Според Манолов инициативата за осъществяване на преговорите трябва да дойде от държавата и нейното участие е неизбежно.

Още от разговорите може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
v_tin
преди 7 години
E разбира се не е луд който яде зелника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още