IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо африканските държави се опитват да запазят неутралитет?

Най-големият недостиг в момента и най-голямото повишаване на цените идва от поскъпването на торовете, твърди д-р Едуард Маринов

18:40 | 28.06.22 г.
Защо африканските държави се опитват да запазят неутралитет?

Африканските държави се опитват да запазят неутралитет, защото разбират, че за тях последиците от конфликта в Украйна са само икономически. Населението на Африка е заплашено от глад не толкова заради световната конюнктура, колкото заради промените в климата. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет. 

Той добави, че много държави са изключително зависими от вноса на зърно и на слънчоглед от Русия и Украйна и в момента много от тях изпитват сериозни трудности. „Самите африкански държави обаче отдават тази продоволствена криза не на войната в Украйна, а на поведението на западните държави. Най-големият проблем в африканските държави всъщност не е с храните, а с торовете. Африканските държави от години се опитват да повишат ефективността на производство на храни най-вече чрез модерно земеделие и използване на торове. Най-големият недостиг в момента и най-голямото повишаване на цените идва в този сегмент, където отново виждаме зависимост от внос от Русия и Украйна“, каза гостът.

Съществува и другият проблем, който е свързан не толкова с наличието на храни, колкото с много по-високите им цени. Когато цените на международните пазари се повишат драстично, това намалява възможността  за купуване, добави Маринов.

„В следващите месеци са напълно възможни масови прояви на недоволство. Решенията, които се взимат на политическо ниво, стигат бавно до крайния потребител. А крайните потребители страдат наистина много. Когато разполагаемият доход на хората е много нисък, това означава наистина глад”, каза гостът.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още