IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заема ли Русия по-радикална позиция за Беларус?

Еманюел Макрон и Доналд Тръмп се опитват да рестартират сътрудничеството с Москва, посочи политологът проф. Татяна Дронзина

17:02 | 25.08.20 г.
Заема ли Русия по-радикална позиция за Беларус?

Тя посочи, че Еманюел Макрон и Доналд Тръмп се опитват да рестартират сътрудничеството с Русия, допълвайки, че не е оптимист за този изход, а от друга страна стои Европейският съюз, където пет парламентарни групи на различни позиции се обединиха за подписване на декларация за Беларус и са на мнение, че страната трябва да реши сама бъдещия път на развитието си без външна намеса.

"Беларус не е Украйна. Нямаме онзи антирусизъм, какъвто се наблюдава в Украйна, но той лесно може да са внедри, ако Русия се намеси грубо и по военен път", смята проф. Дронзина.

За кандидата за президент Светлана Тихановска преподавателят коментира, че тя е по-скоро символ, отколкото политически лидер.

"В Беларус се създават координационни съвети, които имат намерение да формират пространство за обществен диалог", съобщи политологът и изтъкна, че според извадки от социологически агенции, за чиято достоверност не претендира напълно, около и над 90% от населението и на Беларус, и на Русия е склонно към образуването на една държава, въпреки че "това би било нарушаване на статуквото".

Що се отнася до паралел между Беларус и Казахстан Татяна Дронзина посочи, че такъв не е е подходящ, тъй като там контролираното предаване на властта се случва между единомислещи.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още