IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зае ли по-добра позиция Тръмп след убийството на Солеймани

Иранският режим се консолидира, посочи Христо Господинов, преподавател по политически науки

11:19 | 10.01.20 г.
Зае ли по-добра позиция Тръмп след убийството на Солеймани

Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази Христо Господинов, преподавател по политически науки.

"В условия на предизборна надпревара сме и все още се очаква в Сената да пристигнат документите по импийчмънт на Доналд Тръмп, които трябва да бъдат гласувани, така че в подобна напрегната ситуация е нормално да се търси външнополитически ход", посочи той и коментира, че доста анализатори определят Тръмп като непредвидим, но самият той смята, че президентът на САЩ действа в защита на американците.

Според Господинов убийството на Солеймани е знаково в този случай.

"Беше елиминирана една от топ фигурите в Иран, която обединява както част от армейското командване, така и разузнаването, освен това е и дипломат, но е такава фигура, която все пак няма да разпали широкомащабна война", посочи анализаторът. "В Иран над законите властва теокрацията. Там има противопоставяне на два типа управляващи – реформисти и консерватори. Първите искат либерализиране на пазара, докато другите следват стриктно фундаменталното", посочи той.

Преподавателят по политически науки препоръча Европейският съюз да покаже, че има твърда позиция по въпроса.

"Икономическите санкции от страна на САЩ ще нанесат сериозен удар върху икономиката на Иран, която и без това се задъхва. Иранската валута е обезценена, петролът е под натиск. За последната година по данни от иранското правителство около 100 млрд. долара са загубите от преки чуждестранни инвестиции и около 100 млрд. долара са тези, които Иран може да реализира от продажба на петрол", показва анализът на Христо Господинов.

По думите му Иран може да разпродава злато, дори на ниски цени, за да добие свежи капитали, тъй като се опитва да субсидира производството, за да компенсира загубите от санкциите.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още