IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможност за повишаване на данъците в България притеснява предприемачите

Основни притеснения на бизнеса у нас са и бъдещето на еврозоната и на Европейския съюз

11:15 | 06.03.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основни притеснения на предприемачите в България са свързани с бъдещето на еврозоната и на Европейския съюз, както и с говоренето за повишаване на данъците. Това коментира Орлин Хаджийски от PwC България пред Bloomberg TV Bulgaria по повод представен доклад от миналата седмица.

Преди решението на британците да напуснат ЕС страховете бяха по-имагинерни, след това събитие - те вече са напълно реални, посочи той.

Другото притеснение, което се забелязва сред представителите на бизнеса за първи път през тази година, е възможността за увеличаване на данъците в България. Това е свързано с говореното от последната година за преразглеждане на плоския данък, обясни експертът.

Самото говорене на тази тема създава несигурност и непредвидимост относно функционирането на една добре работеща система, коментира той.

Глобалната тенденция е към намаляване на данъците, а ниските данъци са основно предимство за привличане на чужди инвестиции у нас досега.

Ако загубим някое от основните си предимства – ниските данъци и ниските разходи за труд, доста чужди компании ще преосмислят присъствието си на пазара в България, смята Хаджийски.

По думите му за България е важно да запази относително ниските нива на облагане, за да сме конкурентни на други държави с благоприятни данъчни режими.

Представителите на бизнеса в България са по-оптимистично настроени за 2017 година, ще действат по-смело по отношение наемането на повече служители, както и да не предприемат програми за намаляване на разходите, смятат експертите. По думите на Хаджийски предприемачите са започнали да се адаптират към настоящата среда и това вероятно намира отражение в увеличения процент на оптимизъм, който обаче е за умерен растеж.

Още от разговора вижте във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Те сами си определят колко да събират - вземат, естественно те искат все повече и повече и така докато икономиката съвсем изпадне и не остане никой да живеев общината или държавата.Хора които са на власт и се държат по този начин трябва да се настаняват в заведения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 7 години
нема такава рецепта ... ако данъците са ниски следователно остава повече за заплати, логично .. маематика му се вика :) и обратното визмаш повече като данъви, следователно заплатите стават по ниски !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Vesko94
преди 7 години
Рецептата ниски данъци и ниски заплати не работи, не разбирай що за *** трябва да си, за да вярваш в това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ivan_ivanov601
преди 7 години
МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ЗА ПОВЕЧЕ ОБЩИНИ СА ПОВИШЕНИ МЕЖДУ 30-50%. БИЗНЕСА ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ СИ ПО ОБИЧАЙ В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН И ЗА ТОВА ОЩЕ НЕ РЕАГИРА! НИЕ НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ С НИСКИ ДАНЪЦИ ДЕТО ТРЪБЯТ НЕОСВЕДОМЕНИ ИЛИ ПОДКУПНИ МЕДИИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още