IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е да стартираш бизнес без заем от банката?

С какви трудности се сблъскват българските предприемачи, разказва Даниел Бачорски

10:31 | 09.01.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как да развиеш успешен бизнес в България? Пример в тази посока дава собственикът на фирмата за професионално почистване „Бонанза – Бачорски“ Даниел Бачорски, който гостува в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Стартирахме с 5 хил. лева капитал. В момента фирмата има над 300 служители и работи с клиенти в цялата страна“, отбеляза предприемачът.

Бачорски разказа за интересните случаи, през които е трябвало да премине, докато неговата фирма натрупа достатъчно капитал, който да инвестира в оборудване и разрастване на бизнеса. Той обясни, че не работи с чуждо финансиране и всичко, което фирмата му използва, е собствен капитал.

Браншът за професионално почистване не се различава като бизнес от всички останали сфери, коментира още той. Има здравословна конкуренция, такава, която те кара да се развиваш, но уви, има и много нелоялни играчи на пазара. Преди няколко години наш служебен бус беше взривен късно през нощта на столичния бул. „България“, посочи за пример Бачорски.

Според него много малко хора в България осъзнават значението на думата „партньор“. „Да си партньор значи да си наличен и в добро и в лошо, значи да си коректен. Това го казвам най-вече за големите бизнесмени, за наистина богатите хора. Най-много проблеми имаме именно с тях. По-бедните хора или тези от средната класа са коректни и точни, те очакват от теб да си свършиш работата и си плащат. С „големите“ не е така. Те сякаш очакват, че всички са им длъжни. Това е реалността в България“, обясни Бачорски.

По думите му предприемач се става много трудно, с много търпение и страшно много работа. Трябва всичко да ти мине през ръцете, да си научиш уроците по реда им, добави още бизнесменът. Според него не е задължително да имаш 2 млн. лв. от родителите си, за да успееш. Нещата с възможни и без кредит от банката, нужна е упоритост и хъс, категоричен е той.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
99% труд и 1% талант или късмет. Познавам и други като него /С.Р. и Т.К./, но всички те са изключения, както Ботев, Левски, Караджата , които са мутанти в нашето ИЗВРАТЕНО общество. Тяхното присъствие не са доказателство за успешен и правилен път на развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
По-бедните хора или тези от средната класа са коректни и точни, те очакват от теб да си свършиш работата и си плащат. С големите не е така. Те сякаш очакват, че всички са им длъжни. --С това мога да се съглася напълно. Вярно е! Много по-лесно, по-гъвкаво се работи с "малък, краен клиент", отколкото със закостенели бюрократични фирми, които наистина си мислят, че едва ли не - ти трябва да им платиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
LuckyYou
преди 7 години
Евала на момчето! Личи си, че е много високомерно ***, но за сметка на това е тръгнал от 0 и е стиганал напред, така че самочувствието му е оправдано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 23
KPetkov
преди 7 години
Е то колко да струват 5 прахосмукачки и 5 комплекта парцали? Предполагам след като натрупа достатъчно капитал, ще построи я някой АЕЦ, я някой завод за производство на автомобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още