IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички училища в Пловдив имат облачни платформи

Над 60% от учителите в града са минали обучения за дигитални умения

12:58 | 31.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Резултатите през последните години от дигитализацията в училищата в община Пловдив носят високо международно признание, включително и награди. Пловдив е един от 40-те града в света получил награда за умни решения в Smart Cities, и то с образователния проект за дигитализация. Това заяви Стефан Стоянов, зам. - кмет на Пловдив в ефира на предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

Стефан Стоянов по покана на Google е бил гост на дискусия за дигитална трансформация във Варшава, като Пловдив е бил единственият град представител на Източна Европа. Като на конференцията са се позиционирали най-добрите решения през последните години. А през последните 6 години Пловдив е последователен в политиките си за въвеждането на облачните платформи в образователната и публична система.  Вече дори са на ниво, където помагат на останалите да напредват в този тип услуги.  

Имат голяма общност от учители, които създават съдържание и работят онлайн. Образователният, така и административният процес в някои учебни заведения е с напълно облачни системи. Гостът е на мнението, че на класическите образователни системи им липсва технологичния прогрес. Технологиите помагат тогава, когато се изберат правилните и умни решения за училищата.

“Облачните платформи са голямо предимство за цялата общност по света.”

Местната власт в Пловдив си дават сметка за важността от дигитализация и умните продукти, затова от 2019 г. всички 52 пловдивски училища са придобили свои собствени облачни платформи. Над 60%  от учителите са минали обучения за дигитални умения и над 500 са обучени и сертифицирани Google учители.

Гостът е категоричен, че не трябва да се бърка дигитализацията и технологиите с образованието и да ги свързваме с онлайн обучението. Това са две различни неща и мястото на децата и учителите е в класните стаи. Това е най-работещата системата, защото учи на социални и меки умения, както и как да се презентираме. Но и пакетът от дигитални умения е важен, най-малко заради условията, в които живеем.

Цялото предаване гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "UpDate" гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още