IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Чуков: Случващото се в Сирия е изцяло по икономически причини

Голямата битка на Сирия и Русия е за контрола над магистралите Дамаск-Алепо и Латакия-Алепо, смята арабистът

09:26 | 03.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Сирийците са икономически мигранти. Те не бягат от войната, те са навсякъде. Говорим за икономика, зад която се крие политиката. Това каза арабистът проф. Владимр Чуков в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Чуков причините за случващото се в Сирия са изцяло икономически, а интересите на Дамаск, Техеран и Москва не съвпадат с тези на Анкара и Вашингтон.

„Голямата битка от страна на Сирия и Русия е за контрола над магистралите Дамаск-Алепо и Латакия-Алепо“, посочи арабистът. Той обясни, че Алепо е икономическият център на Сирия, там се генерира най-голям дял от брутния вътрешен продукт на страната.

„Алепо в момента е „отрязан“, това е все едно да изолирате София от останалата част на страната“, коментира гостът.

„Русия и Сирия искат ситуацията да остане същата, само че натиска да го няма“.

Чуков добави, че в момента сирийската икономика е част от иранската - половината ѝ субсидии идват от Иран. По негови думи в момента Русия се опитва да взема превантивни мерки, за да не се разпадне поддържаното от Иран статукво.

„Турция и САЩ обаче не са съгласни с исканията на Москва и Дамаск“.

Чуков коментира и ролята на България на фона на разговорите между премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган.

Според него, имайки предвид и конфликта между Гърция и Турция по отношение на Либия, е необходимо свикването на среща на високо равнище по подобие на варненската, когато чрез посредничеството на България се проведоха разговори между Европейския съюз и Турция.

Според Чуков е възможно да има омекотяване на позицията на Ердоган и опит за влияние от страна на Европа по отношение на офанзивата на руския президент Владимир Путин в Идлиб.

„Единственото, което може да повлияе на Путин обаче е това, което се случва на терен. В тази част на света първо са оръжията, после е дипломацията“, заяви арабистът.

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 31
Стоян Петров
преди 4 години
Инвестор, експерта който сте поканили счупи ***. Винаги ми е правил впечатление с неадекватните си и наивни коментари, но този път наистина ме разби. Сирийците били икономически имигранти, при условие че бягат от бомбардировките на режима и руските ВКС за които ООН потвърди че са военно престъпление, битката била за някакви магистрали, путин имал някаква офанзива в Идлиб при условие че тя е на Ердоган и ред други скудоумия. Според мен той се нарича арабист, защото разбира малко арабски и толкова. Няма нужда да досажда на аудиторията с незнанието си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още