IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Чернева: Решението на полския Конституционен съд създава несигурност за бизнеса

Предстои ЕК да спре 24 млрд. евро, които страната трябва да получи от ЕС, уточни заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика

17:15 | 12.10.21 г.
В. Чернева: Решението на полския Конституционен съд създава несигурност за бизнеса

Решението на Конституционния съд във Варшава да обяви части от европейското право за несъвместими с Конституцията на Полша е игра на нерви, която може да създаде несигурност за бизнесите, които оперират в Полша, както и за целия Европейския съюз. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София.

Решението на съда е абсурдно, тъй като Полша, както и всички страни в Европейския съюз, е подписала договор, в който ясно се казва, че европейските закони имат върховенство над националните, коментира Чернева. 

Това създава една много трудна ситуация не само за Полша, но и за всички европейски бизнеси, които са инвестирали в тази държава, защото показва, че европейските правила може да не важат там. Така например от днес съдилища в други страни в ЕС могат да откажат да приемат решенията на полските си колеги. Това означава, че фирми, които функционират в няколко европейски страни, могат да се окажат извън европейска юрисдикция.

Сега предстои Европейската комисия да задейства механизма за върховенство на закона – т.е. да спре 24 млрд. евро, които Полша трябва да получи от ЕС. Ако ЕК задейства това решение, това ще е знак за цяла Централна Европа – това ще е знак и към Виктор Орбан, че трябва да се спазва върховенството на закона, посочи Чернева.

За да спрат това действие на комисията, Полша и Унгария са подали молба до същия този Европейски съд, който Полша дискредитира, да обяви за невалиден механизма за върховенство на закона, каза Чернева и обясни, че това не може да спре блокирането на средствата, а само да отложи неговото действие, ако ЕК реши да наложи мярката.
Повече вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още