IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter предпочита NYSE за IPO-то си?

Битката за оператор на листването на най-желаното технологично IPO след това на Facebook е жестока

10:32 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Twitter предпочита NYSE за IPO-то си?

Битката за едно от последните горещи IPO-та за годината се ожесточава. Социалната медия Twitter сякаш е по-склонна да осъществи първичното си публично предлагане на пода на New York Stock Exchange, а не на технологичната борса Nasdaq, предава Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

Според по-ранен материал от сряда на The Street Twitter вече е избрала NYSE, но според Ройтерс изборът все още не е взет окончателно. От Nasdaq се надяват IPO-то да се случи при тях, за да изчистят донякъде негативния имидж, който си създадоха след техническите проблеми по време на борсовия дебют на Facebook през май миналата година.

Битката за оператор на листването на най-желаното технологично IPO след това на Facebook е жестока, казва близък до преговорите източник. 

Техническите проблеми и съмнителните решения на Nasdaq при пазарния дебют на социалната мрежа доведоха до загуби за участниците на пазара и Nasdaq плати 10 млн. долара на американската комисия по ценните книжа и фондовите борси за уреждане на такси и глоби, свързани с грешките. Операторът също така доброволно създаде фонд в размер на 62 млн. долара за компенсиране на фирми, ощетени от проблемите. Всичко това се е отразило на вземането на решенията в Twitter, според The Street.

Социалната мрежа, която се очаква да бъде оценена на 15 млрд. долара, е подала на 12-и септември документи до властите, с които ги уведомява за предстоящото публично предлагане, но е подала поверително заявление за нова емисия до Securities and Exchange Commission (SEC).

При подаване на такива поверителни формуляри първоначално кандидатите за дебют на фондовия пазар не са длъжни да публикуват финансови данни. Twitter може да ги държи за себе си дотогава, докато компанията не вижда по-ясни перспективи за IPO и не се приближи до целевата дата. Едва малко преди т. нар. роудшоу за инвеститорите трябва да бъдат дадени и детайлите.

Традиционно Nasdaq се счита за място за борсова търговия на технологични компании, а NYSE – за т. нар. „сини чипове“, но и двата оператора осъществиха пробиви в съответните територии през последните години.

По време на подготовката за IPO-то на Facebook ръководителите и на Nasdaq, и на NYSE са пътували неколкократно до Калифорния, за да „ухажват“ мениджмънта на социалната мрежа.

Главният изпълнителен директор на NYSE Дънкън Нидерауер в момента е в Сан Франциско, за да участва в организирано от Oracle Corp, събитие. Компанията на Лари Елисън се премести през юли от Nasdaq на NYSE в най-големия подобен борсов трансфер в САЩ. През миналата година пък Kraft Foods се премести от NYSE на Nasdaq, което тогава беше най-голямото подобно преместване.

Още кратки корпоративни новини вижте във видео материала на Bloomberg.

  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още