IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Тагарев: Засега не е нужно ЕС да отделя по 4% от БВП за отбрана

България ще върви по-бързо към повишаване до 2% от БВП на разходите за отбрана, посочи бившият министър на отбраната

13:59 | 12.07.18 г.
Тодор Тагарев: Засега не е нужно ЕС да отделя по 4% от БВП за отбрана

Предложението на Тръмп за увеличаване на разходите за отбрана на страните от НАТО до 4% от БВП не е приложимо за Европейския съюз.

Така коментира двудневната среща на върха на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„САЩ до преди година-две даваха над 4% от своя огромен БВП за отбрана. И Тръмп го поставя като някаква база за сравнение. Тук обаче нещата са малко по-сложни, тъй като САЩ имат амбиция да играят глобална роля. Когато е необходимо, тази тяхна глобална роля се подкрепя със силови инструменти. Фактически това струва по-скъпо. И всички стратегически оръжия, които те поддържат, и военноморските сили, които са по целия свят, струват много повече. Няма нужда европейските страни, които нямат такива амбиции, да отделят по 4% при сегашната ситуация за сигурност“, убеден е той.

Според него всички тези разходи и усилията, които се полагат за развитие на силите, зависят от това каква е средата за сигурност и как ние си я представяме в бъдещ период от време.

„Това е по-скоро подсказка, гласяща „въобще не се бавете с двата процента, защото изискванията са дори по-големи“. Специално за България немалко експерти казват, че 2% за нас са твърде малко. Нашият БВП е сравнително малък, ако го сравним с нашите съюзници, ние не поддържаме голяма армия на глава от населението. И за да се изгради армията както трябва, много експерти казват, че повече пари трябва да се отделят. Но това не е реалистично към настоящия момент. Надявам се, че ще вървим към постигане на тези два процента. Надявам се дори, че ще вървим малко по-бързо, отколкото предвижда приетият от правителството план за повишаване на разходи, при който основното нарастване е оставено за края на периода - до 2024“, убеден е проф. Тагарев.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още