IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средствата за култура постоянно се увеличават

Необходимо е добро управление на бюджетите, смята заместник-директорът на театър "Българска армия" Йордан Алексиев

17:28 | 31.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През последните години парите за култура бяха увеличавани постъпателно. Бюджетът за сценични изкуства се увеличи с около 27 млн. лева през последните шест години. Парите за театър са достатъчни. Въпросът е дали те се харчат правилно.

Това коментира Йордан Алексиев, заместник-директор на Театър "Българска армия", в предаването "В развитие" на Bloombeg TV Bulgaria.

„Целите, които и Европейският съюз (ЕС) си поставя по отношение на финансирането на културата, е да се върви към децентрализация. Това трябва да се случи в културата, дори на ниво държавен театър, държавна опера и т.н.“, смята той.

Алексиев напомни, че за догодина парите на Министерството на културата се увеличават с над 18 млн. лева, а общините ще пълучат допълнително 13 млн. лева за дейности, свързани с културата.



„С делегирания си бюджет Театър „Българска армия“ успява в края на всяка финансова годината да вдигне заплатите с между 8–12%, като генерираме и достатъчно средства на всяко тримесечие да дадем допълнително материално стимулиране. Така увеличението на възнагражденията достига до една трета“, информира заместник директорът на театъра.

Той е на мнение, че ножицата между столичните театри и тези извън София не е толкова широко отворена.

Според него децентрализацията е заложена и в методиката за финансиране на театрите. "За всеки изкаран лев от билет държавата дава още 2,50 лева. Това стимулира процеса на децентрализация“, подчерта Алексиев.

"Изкуството се прави заради публиката. Няма ли зрител, няма театър. Целта на тази методика е зрителят да има достъп до култура. За по-големите театри е по-лесно, защото имат разпознаваеми лица и ресурс, но ако управлението на културната институция е разумно, всеки театър може да се справи добре", посочи Йордан Алексиев. 

Вижте целия разговор във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още