IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли планът REPowerEU?

Трябва да се търси баланс между всички енергийни източници, твърди Мариана Янева

17:27 | 23.05.22 г.
Ще успее ли планът REPowerEU?

Ако се действа амбициозно, целите за преодоляване на европейската зависимост от руски енергийни източници, които са заложени в плана REPowerEU, са постижими. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Мариана Янева, директор "Политики и комуникации" на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия.

Според нея основните мерки в плана са фокусирани в икономии на енергия, диверсификация на енергийните доставки и ускорено възприемане на ВЕИ енергия, като предстои да се види какви ще са специфичните препоръки за всяка една държава и как те ще бъдат приложени на национално ниво. 

"Трябва да се търси баланс между всички енергийни източници. Възобновяемата енергия не може да реши всичките ни проблеми, но е важно да бъде все по-голяма част от енергийния ни микс. Тя е местен ресурс и дава необходимата ни независимост на решения, но е и секторът в енергетиката, който създава най-много работни места. Движението в тази посока не означава, че изведнъж ще спрем всички останали мощности", каза гостът.

Подобен преход към ВЕИ в България ще включва и нови начини за управление на електропреносната мрежа и преминаване към една по-децентрализирана енергийна система, добави Янева. Мрежата ще трябва да бъде адаптирана да се справя с по-големия брой производители и консуматори.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още