IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стигне ли летящият Cadillac на GM до серийно производство?

В най-напреднал етап са прототипите на Volocopter, твърди Цветан Илиев

13:48 | 18.01.21 г.
Ще стигне ли летящият Cadillac на GM до серийно производство?

Летящият Cadillac на General Motors (GM) е по-скоро "опипване на почвата" и опит за привличане на внимание. На изложението в Лас Вегас, където беше представена идеята, не беше показана дори неработещата концепция, а само дигитални визуализации - доказателство, че GM няма яснота какво точно ще направи занапред. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Цветан Илиев, автомобилен инженер и изпълнителен директор на Vinghen.

"Дизайнът на летящото такси на GM е просто едно показно на тема дизайн и съответно – не смятам, че с подобни характеристики моделът им би могъл да бъде сертифициран и да започне масово производство", каза гостът.

По отношение на други подобни летящи модели Цветан Илиев коментира, че в най-напреднал етап са прототипите на Volocopter - германска компания, зад която са големите инвеститори, включително Daimler. 

"През 2017 г. на автомобилното изложение в Женева Airbus показаха тяхната концепция, по която беше осъществен физически проект. Но най-напреднал остава Volocopter, който може би до година-две ще започне тестове в Сингапур и първоначално те ще представляват туристическа атракция. Миналата седмица беше публикувана информация за старт на процес по сертифициране на техните прототипи от Федералната авиационна служба на САЩ, което е една много сериозна стъпка напред", поясни Илиев.

Изпълнителният директор на Vinghen прогнозира, че летящите таксита няма да заменят наземните превозни средства и е по-вероятно двата сектора да се допълват.

"На база информацията, която е достъпна до този момент, летящите превозни средства ще бъдат изцяло автономни и на практика така и трябва да бъде. Подготовката, която се изисква за управление на подобно превозно средство, е огромна, особено в гъсто населените големи градове, които са основните пазари на тези компании. Затова целта е да се елиминира напълно вероятността от пилотска грешка, а техническа грешка да бъде сведена до минимум".

От разговора стана ясно, че кампанията за набиране на средства по проекта за пуш-скутери на Vinghen се приближава изключително близо до началото си, като през по-късните часове днес (18 януари) ще има повече яснота.
Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още