IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли България атрактивна за военен туризъм?

Туристическите агенции, които предлагат оферти за посещения на военни дестинации, са позиционирани в чужбина, посочи журналистът Георги Милков

14:29 | 04.09.20 г. 2
Ще стане ли България атрактивна за военен туризъм?

„По турско-гръцката граница на България има стари германски и руски танкове, вкопани още от времето на Студената война. Това е така наречената отбранителна ивица ‚Крали Марко‘. Имаше една известна история преди време – германци дойдоха и изкопаха един стар танк ‚Майбах‘ и го изнесоха, защото има колекционери. Ако държавата положи усилия за реставрация на ивицата, това наистина би се превърнало в интересна туристическа дестинация“, прогнозира журналистът.

Той се надява, че държавната политика може да направи атрактивен и военния туризъм и напомни, че Военно-историческият музей пази паметта за славното минало на България.

Освен за България и световно познатите дестинации като Виетнам и демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея, Георги Милков съобщи, че съществуват не толкова популярни за военен туризъм зони, но също толкова любопитни за посещение.

„Най-голямата разделителна стена в света, малко хора знаят, че се намира в Западна Сахара. Това са 1 500 километра пясъчна стена, по която има военни фортификации, артилерия и минни полета. Границата не съществува на географските карти и отцепва  2/3 от Западна Сахара, контролирани от кралство Мароко, а другата от фронта ‚Полисарио‘. Това е т.нар. ‚Война в пясъците‘", поясни Георги Милков.

Според него достъпът до тази разделителна ивица не е лесен - нужни са разрешителни както от мароканските власти, така и от алжирските.

Георги Милков информира, че туристическите агенции, които предлагат оферти за посещения на екстремни дестинации, са позиционирани в чужбина, защото в нашата страна все още не могат да наберат достатъчно ентусиасти за този туризъм.

Какви са перспективите пред военния туризъм? Как войната може да се превърне в причина да посетиш размирна територия? Скъпо удоволствие ли е да отидеш на ваканция в сирийските обекти на културно-историческото наследство като Палмира? Увеличават ли се туристите-екстремисти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
iliander
преди 3 години
>>Да ,ще стане!Българските военни са алкохолици и играят само карти(не разбират от стратегически игри,като Шахмат) и ще си допаднат с Интернационалните военни ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Да, ще водят туристите на оглед на петте безплатно дадени на САЩ военни бази. Няма да могат да им показват като подвижна торба с екскременти военния министър, защото вече няма да бъде ВЪОБЩЕ във властта, включително плика му на БИЛЛА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още