IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще променят ли индустрията технологиите за 3D принтиране?

Фокусът ни е върху формообразуващи инструменти, за да се произвеждат нови продукти, посочи проф. Георги Тодоров, ръководител на лабораторията 3DCLaB

16:51 | 04.10.18 г.
Ще променят ли индустрията технологиите за 3D принтиране?

Адитивните технологии (технологии за 3D принтиране) се развиват с бързи темпове и навлизат във всички сектори.

Това съобщи проф. Георги Тодоров, ръководител на лаборатория 3DCLaB в "София Тех Парк" и ръковoдител на Център за виртуално инженерство “Проф. Илия Бояджиев” към ТУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"3D принтирането осигурява възможността креативността и талантът да се изразяват все по-лесно. Адитивните технологии променят индустрията, тъй като чрез тях може да се създават нови форми и да се произвеждат нови продукти. Също така технологиите демократизират достъпа до материализация на по-широк кръг от хора", посочи ученият.

Той разказа и за актуалните проекти на 3DCLaB.

"В България се появиха много нови компании за 3D принитране. Лабораторията 3DCLaB в "София Тех Парк" работи по няколко проекта. Един от тях е осигуряването на възможността да се изграждат бързо формообразуващи инструменти, за да се създаде ново изделие, което да се популяризира", информира проф. Тодоров и обясни, че фокусът им се насочва към 3D принтирането на метал.

Георги Тодоров подчерта, че 3D принтирането на метал е най-сложната област.

“Именно то дава възможност да се създават инструменти, с които бързо и ефективно да се произвеждат изделия", потвърди ръководителят на 3DCLaB и обясни, че в момента екипът на лабораторията си си сътрудничи и с други компании в страната, за да се създаде български 3D принтери. По този проект фокусът е върху сферата на керамиката. Целта ни е да създадем нова концепция и ново поколение 3D принтери, които да позволяват принтирането на керамични изделия и форми за леярската индустрия, тъй като за нея са необходими формообразуващи инструменти.”

Какво още разказа проф. Георги Тодоров – можете да проследите във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още