IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще поскъпнат ли храните заради новите регламенти на ЕК?

Хората не бива да гледат на това само като тежест върху бюджета, а като подобряване качеството на живот, твърди ексерт

14:15 | 01.05.19 г. 1
Ще поскъпнат ли храните заради новите регламенти на ЕК?

Европейската комисия (ЕК) прие нов регламент за ограничаване на трансмазнините в храните и това е сериозен повод за дискусии, тъй като фокусът пада върху евтините храни.

„С регламента няма да се стигне до поскъпване на продуктите с трансмазнини, а ще поскъпнат техните алтернативи. Но това от друга страна ще повиши качеството на храната. Хората не бива да гледат на това само като тежест върху бюджета, а като подобряване качеството на живот“, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство.

Големият проблем ще бъде за малките фирми, тъй като те не разполагат с ресурса на международните компании, за да преустроят производството си, според новите правила, смята още анализаторът. 

„Заместителите на тези храни и съставки ще се възползват от освободената ниша. Има все пак срок до 2021 г. производителите, използващи трансмазнини, да влязат в тези изисквания“, коментира още Иванов.

Друга важна тема е въвеждането на технологиите в земеделието, тъй като урбанизацията на населението се развива с все по-голяма сила и така в селскостопанските региони работната ръка става дефицит, смята експертът.

По думите му дигитализацията в земеделието може да реши част от недостига на работна ръка в определени сектори. Така производителите ще станат по-ефективни, но технологиите в момента не са достъпни за всички, „защото са прекалено скъпи“.

На пазара няма как да се стигне до вакум, когато храните с трансмазнини бъдат ограничени. Според доц. Божидар Иванов, просто ще се стигне до позитивен ефект върху техните заместители.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
moronic-masonic
преди 4 години
Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още