IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли в България научен център с опитно поле за отглеждане на шафран?

Страната ни може да произвежда множество шафранови продукти, които липсват в Европа, посочи Хасан Тахиров

22:47 | 30.09.20 г. 1
Ще има ли в България научен център с опитно поле за отглеждане на шафран?

Предприемачите от бизнеса с шафран имат намерение да създадат в България център за развитие с опитно поле с шафран със 100-200 декара площ на едно място. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.
Той с надява, че в него ще се централизира производството с машини на едно място, но акцентът ще бъде работата на научни работници, които ще експериментират с ценното растение.

Хасан Тахиров прогнозира, че планинските и полупланинските райони в България са подходящи за отглеждането на шафран и там може да се създаде поминък за хората. Той обясни, че няма проблем с намирането на работна ръка в региона.

„Възстановяването на вноса и износа на български шафран зависи от отварянето на границите. Тази година границите са затворени и не можахме да изпратим нищо към Китай. Но за сметка на това продукцията, която не е изнесена, се изпраща към европейския пазар и в по-малка степен към турския пазар", посочи той.

Тахиров отбеляза, че най-големите европейски пазари на български шафран са Германия и скандинавските страни и добави, че за момента секторът няма криза с продуктите на склад.

"Цената на шафрана се увеличи двойно - преди беше 8-10 лева за грам, сега е 8-10 евро за грам", информира производителят на най-скъпата подправка в света и сподели, че има сведения, че ценното растение влиза като съставка във ваксината срещу Covid-19.

Тахиров напомни, че шафранът се използва в козметиката - за кремове, продукти за миене на лице, биохапчета за алцхаймер, за кожни болести, за зрение.

"Главната ни цел е да се произвеждат шафранови продукти, а не само шафран. Така печалбата ще се увеличи многократно с производство на чайове, кремове, напитки, алкохолни напитки. Може да се произвеждат хиляди продукти, които сега липсват в Европа", смята производителят на ценното растение.

Как се отрази коронакризата на бизнеса с шафран? Кога в миналото шафранът е спасявал хората в пандемиите? Нараства ли потребителският интерес към ценното растение? Подходящо ли е географското положение на България за шафран?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Ако успеят да намерят достатъчно роби, които да им гледат шафрана почти за без пари. Това е българският бизнес модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още