IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саша Безуханова: Инвестициите в предприемаческата екосистема са над 850 млн. евро

Дигиталните технологии могат да подобрят възможностите за конкурентност и за експозиция към външните пазари, препоръча IT специалистът

12:09 | 24.01.19 г. 1
Саша Безуханова: Инвестициите в предприемаческата екосистема са над 850 млн. евро

България има зряла и витална стартираща екосистема. Инвеститорите са активни участници в процеса на растеж на компаниите освен със средствата си също и като консултанти и ментори. Това коментира Саша Безуханова, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Със сигурност обаче в България имаме какво да подобрим по отношение на иновациите. Живеем във време, в което дигиталната свързаност предполага интегрална, мащабна и приоритетна дигитализация във всички аспекти на обществото. Стартъп екосистемата е най-виталната част от българската икономика. Според годишен доклад за мапинг на стартиращите компании 29% от компаниите имат защитени световни патенти. Те работят от България и правят авангардни неща в света".

Саша Безуханова е на мнение, че ако тези компании бъдат подкрепени, те ще прераснат в зрели бизнеси, а България може да бъде иновационен хъб и център и един от ключовите играчи на европейска територия.

"Дигиталното измерение за малките и средни компании има доста път пред себе си. Едва 8% от българските МСП използват e-commerce услуги, т.е. електронна търговия. 25% от тях имат интерактивни уебсайтове. В тази посока има какво да се подобри. Устойчивият успех идва от авангардните решения. В днешния свят производствата се случват на много места едновременно", посочи тя.

Безуханова припомни, че преди два дни глобалната консултантската компания McKinsey представи своя доклад, в който направи прогноза, че при подходяща подкрепа за различните участници в процеса на дигитална трансформация до 2025 г. към българския БВП могат да бъдат добавени 8 млрд. евро. “Това обаче предполага активна работа с традиционните и стартиращите предприятия едновременно", препоръча тя.

По думите ѝ в Европа липсват близо 500 хиляди квалифицирани инженери, които да се влеят в дигиталната индустрия.

"В България има международни компании, в които работят инженери със сериозна квалификация. Тя се ползва с престиж сред чуждестранни инвеститори. Има какво да се направи в посока на това да привлечем такива специалисти от чужбина. Сега се работи върху законова рамка, която да подкрепя стартиращия бизнес. В Полша например се създаде фонд от 150 млн. евро за стартиращ бизнес", отбеляза Саша Безуханова.

Членът на борда на Европейския институт за иновации и технологии даде пример с възможностите, които предоставя дигитализацията на производството, както и заплахите за по-слабо развитите в технологично отношение страни.

“В автомобилната индустрия има много елементи и една голяма верига, която вече не е концентрирана в заводите, както беше едно време – всичко да се произвежда. България има свое участие с някои от изнесените дейности, които се простират от софтуер за BMW, за Boeing, каза тя и уточни, че това в нашата страна се отнася до чисто физическо намотаване на бобини. – Трябва да имаме стремеж и политика на това ние да правим софтуерите, да правим интелигентните устройства. Намотаването на бобините независимо, че носи няколко работни места, то е производство с ниска добавена стойност. Тъй че ако искаме да сме от авангардните, от играчите, трябва да осигурим такава среда, че нашият инженерен талант да бъде ангажиран с такъв тип по-значими задачи в производствения процес.”

По какъв начин дигиталните технологии могат да подобрят възможностите за конкурентност и за експозиция към външните пазари? Какви са тенденциите при създавене на индустрия с добавена стойност?

Вижте повече от разговора във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Точно Саша Минета да обяснява за бизнес е чиста проба пародия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още