IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията може да се превърне в криза

Това ще се случи, ако търговският спор между САЩ и Китай не се разреши скоро

11:01 | 10.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако търговският спор между САЩ и Китай не се разреши, настоящата рецесия най-вероятно ще се превърне в криза. Конфликтът трае вече 18 месеца. Китай в момента по-скоро "хеджира" отношенията си със САЩ и дори се наблюдават тенденции, че тази война може да е подобие на търговската война между Япония и САЩ през 80-те години, продължила над 10 години. Това мнение изказа икономистът Георги Найденов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Икономиките са като кораб. Те трудно променят посоката на движението си и всеки един индикатор, особено на месечна база, е доста симплистичен да ни даде просто преглед на един филм като бизнес цикъл. В последната година наблюдаваме бавно икономическо развитие в световен мащаб. Някъде се забелязват и признаци на рецесия. Федералният резерв обаче например възприе агресивна политика на намаляване на лихвените проценти. Поне на този етап пазарите са на консенсус, че това ще помогне“, заяви от своя страна Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities.

„Сред основните рискове пред световната икономика освен търговската война е Италия, която е силно обвързана с европейската финансова система. Средната продължителност на управлението на едно италианско правителство е около година. Така че стабилизирането с новосформирания кабинет е относително", каза Стойков.

Проблемите в световната икономика са структурни и няма как разрешаването им да дойде от централните банки, подчерта още Стойков.

Целия разговор вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още