IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширихме пазарът на дигитални плащания с Phyre, посочи експерт

Първият портфейл за лоялни карти е мобилно приложение за безконтактно разплащане чрез смартфон навсякъде по света, съобщи Константин Джелебов

10:48 | 05.07.18 г.
Разширихме пазарът на дигитални плащания с Phyre, посочи експерт

С първият български дигитален портфейл за лоялни карти Phyre разширихме пазара на плащания. Phyre е мобилно приложение, което дава възможност за безконтактно разплащане чрез смартфон навсякъде по света. Приложението дава възможност и да се изпращат пари напълно безплатно, както и да съхранявате картите си за лоялност в него.

Това съобщи Константин Джелебов, съосновател и главен изпълнителен директор на стартъпа Phyre, в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние сме първите на българския пазар, които наистина представят лесна и удобна за ползване услуга. За да станете клиент на Phyre, не е нужно да ходите никъде, просто сваляте приложението, зареждате пари в него от някоя от вашите сметки и започвате да го използвате веднага“, коментира той.

Джлелебов обясни, че Phyre е напълно безплатен за първите 12 месеца, а след 13-ия месец се плаща потребителска такса от 1 евро на месец.

„Имаме и 1,2% такса за превалутиране, но се опитваме да я намалим на 50% и в момента преговаряме с различни доставчици“, коментира условията за ползване на Phyre IT експертът.

Джелебов обяви, че в се работи, така че в портфейла Phyre да има много валути, които да се обменят по ново приложение, което ще се реализира съвсем скоро. 

Амбицията на създателите на Phyre е да стигнат няколоко хиляди клиенти в България и да вземе пазарите от Централна и Източна Европа, където няма изявен лидер в дигиталните разплащания.

Съоснователят на дигиталния портфейл е убеден, че са защитени парите на клиентите.

“Тъй като сме заимствали много идеи от банковите приложения и бих казал, че сме надградили над тях, може да се каже, че имаме банкова сигурност“, каза Джелебов и поясни, че се използва технология на MasterCard, която дава възможност да се съхраняват данните на картата в отдалечени сървъри на MasterCard.

“По този начин, при всяко направено плащане сякаш се използва нов вид карта, което дава пълна сигурност на данните, коментира експертът и добави, че те никъде не съхраняват никакви чувствителни данни.

„Когато зареждате Phyre с пари от някоя от вашите карти, ние допълнително криптираме тези данни, изпращаме ги в институция в Германия, която е сертифицирана и всяка година минава годишен одит. Там се пазят много голям брой карти от различни финансови институции от цяла Европа”, информира той.

Според Джелебов потенциалът на финтек пазара е изключително голям и сега е “точното и подходящо време за развитие на компаниите“.

Той поясни, че е много важно за всяка една компания и всеки един такъв иновативен продукт, не просто да направи нещо, което се харесва на хората, а да даде това нещо на пазара в точното и правилно време.

„Това е и един от компонентите, който се гледа от всички инвеститори – дали е точният момент“, посочи експертът.

Каква е защитата на потребителите при използване на Phyre? Колко са клиентите в момента на портфейла за дигитални разплащания? Как ще се финансира стартъпът, за да достигне до нови пазари? Какъв е моделът, по който работи Phyre? Какъв е потенциалът на финтех пазарът? Какви са отношенията между финтех компаниите и банките?

Повече от срещата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още