IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте интересът на „Газпром“ към построяването на „Балкански поток“ у нас

Заплаха за проекта продължават да бъдат не само потенциалните американски санкции, но и позицията на ЕС за доставчика, смята анализаторът д-р Пламен Димитров

11:13 | 25.08.20 г. 12
Расте интересът на „Газпром“ към построяването на „Балкански поток“ у нас

По негово мнение обаче заплаха за проекта продължават да бъдат не само потенциалните американски санкции, но и позицията на ЕС при липса на доставчик, различен от Русия.

По думите на Димитров, ако се реализират американските санкции за „Балкански поток“, „Булгартрансгаз" е заплашен от фалит.

„Този газопровод ще бъде завършен, но проблемите ще дойдат след това, защото ако тръбата е запълнена само от руски газ, Европейският съюз ще каже "Не". А американците по-скоро се интересуват да спрат „Северен поток 2", добави анализаторът.

Д-р Димитров смята, че при обявените от Турция залежи на 320 млрд. кубични метра газ в Черно море, „при такъв обем газ е икономически рентабилно да се започне добив“. Експертът разкри, че това находище е близо до точката на събиране на границите на изключителните икономически зони на Румъния, България и Турция.

„За турския президент Ердоган намирането на находища на нефт и газ не е само финансов въпрос. За всеки по-авторитарен лидер е важно страната му да не бъде зависима от вноса на нефт и газ, а Турция е силно зависима, затова той предпочита неговата държавна компания да се заеме с тази работа", посочи Пламен Димитров.

Той отбеляза, че на турския газов пазар има голям динамика, която е главно в ущърб на „Газпром“, защото намалява делът на руски газ там.

„Втечненият газ на спот пазара е много по-евтин, отколкото руският газ, който пристига в Турция по дългосрочни договори. Турция има четири терминала и може да покрие до 80% от цялото си потребление изцяло от тях", допълни Димитров.

По темата за паралелите между Беларус и Украйна той подчерта, че и двете са бивши съветски републики със сходен манталитет и икономика, но разликите между тях са повече.

„Беларус започна спонтанен протест, който не излъчва лидер, но и доста работници, смятащи се за опора на режима, са въвлечени в протеста. Беларус е настроен проруски. Лукашенко дори изпитва все по-голяма зависимост от Русия, а Путин отдавна иска сливане на двете държави", коментира експертът и напомни, че икономиката на Беларус се крепи на субсидии от Русия и продукцията  й се ползва там. Той прогнозира че след тази криза Русия ще засили влиянието си в Беларус.

Как се преплитат газовите геополитически и икономически интереси в Черноморския регион? Ще останат ли празни тръбите на „Турски поток“? Кога ще бъде построен „Балкански поток“? Имат ли лостове на влияние САЩ в Беларус? Какво е влиянието на прибалтийските държави?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
След като изпратих много здраве на императризата, мога да задам един въпрос. Защо Булгартрансгаз продаде 80 ли 90 ли процента от капацитета на Турски поток през България, на един доставчик? Това се направи въпреки енергийните пакете на ЕС, съгласно които фирма която добива не може да доставя и ако доставя това не може да е повече от 50% от капацитета на тръбопровода. Тези неща съм ги писал преди време, но всички ще се държим за главите и ще псyвaме, когато пристигне глобата от Брюксел. И на още един въпрос чаках отговор, но не получих. Как стоят нещата с таксата, която Газпром ни дължи за Трансбалканския поток? Това са над 1 000 000 000 долара, които русия ни дължи до 2030 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
Импе , за да се доставя газ в ЕС има правила , с които газпром е запознат ... :))) ... искат да ги прескочат ... е , при тех си в рассийско може ама тука вече нема как да става . освен това прави ли ти впечатление зверският ръст при доставките на втечнен газ за ЕС ?! тръбния рассийски струва на границата на ЕС около $80 за илядо кубика , пък втечнения приравнен към тръбния около $50 за илядо ... :))) ... испанците вече внасят повече втечнен отколкото тръбен , французите и те натам вървят , поляците също , португалците също , турците също , италианците също . само германците се бавят , ама там нали има една партия дето лидерите й стават шефове в газпром , та нещата се бавят ... :))) ...поне рассияните се ориентират също , и те започнаха да произвеждат втечнен и да внасят в ЕС ... :))) ... ама гадничко нема вече един доставчик по тръбата , има терминал и който даде най-ниска цена той стоварва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
abc
преди 3 години
Каквато и газ да тече, 90% от капациетта на тръбата е резервиран от Газпром.http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=53310
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Результаты Газпрома за первый квартал 2020 года оказались хуже, чем ожидали участники рынка. Компания продемонстрировала слабые финансовые показатели в годовом исчислении на фоне снижения цен на нефть и газ, а также сокращение объемов продаж. Убыток Газпрома составил 116 млрд руб., а общий долг увеличился на 17%, достигнув 4,7 трлн руб. Перспективы следующего полугодия тоже оставляют желать лучшего доля компании на европейском рынке сокращается, экспорт в страны СНГ снижается, на 8%уменьшился даже объем продаж на внутреннем рынке.Финансовая отчетность Газпрома была опубликована во вторник, 14 июля. Пандемия и теплая зима негативно отразились на показателях компании. Так, например, добыча газа Газпрома упала в отчетном квартале на 10%, до уровня в 123,5 млрд м3. Это достаточно низкий показатель для 1 кв., когда, как правило, наблюдается сезонный рост добычи. Например, в 1 кв 2019 г. добыча составила 137 млрд м3, а в 1 кв. 2018 г. 134 млрд м3. При этом экспорт газа в европейские страны упал на 17%, до 51,6 млрд м3, объемы поставок газа в страны Западной Европы рухнули на 20%, а Центральной на 14%.Из-за такого серьезного падения объемов реализации и снижения экспортных цен выручка от продажи газа в Европу уменьшилась на 45% г. /г. до 459,5 млрд руб.По итогам квартала, доля Газпрома на европейском рынке сократилась до 22% по сравнению с 36% в 2019 годом, хотя с 2014 года доля компании на этом рынке стабильно превышала 30%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Да нaсилвaш пенсионери не е много почтенно. Отделна тема е че си го заслужава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
да, моя грешка тоя път... не го видях това на първо четене, плюс репутацията на импестора. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Зеления
преди 3 години
khao - Да ясно е написано - добивът през януари."Производството на газ от руската Газпром през януари 2019 г. се е увеличило с 4% до 47.4 млрд. куб.м, което е максимумът през последните пет години."В същата статия: "Общият добив на компанията през 2018 г. е нараснал до 497.6 млрд. куб. м, при 471 млрд. куб. м за 2017 г."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 3 години
отварям гугъл, пиша годишен добив на гъзпром, първата статияПроизводството на газ от руската Газпром през януари 2019 г. се е увеличило с 4% до 47.4 млрд. куб.м, което е максимумът през последните пет години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Накратко да обобщим - заплаха за нашият проект Балкански поток, са нашите СЪЮЗНИЦИ. Добре че реално нямаме врагове, защото с такива съюзници такива съюзници не ни трябват врагове. За потокът - нали идеята беше по него да тече и азерски газ, освен руският? За "колосалното" находище, което турците откриха - 320 милиарда метра газ е горе-долу добивът на Газпром за ОСЕМ МЕСЕЦА. Ама щом за Летящия сокол това е "колосално", кой съм аз, че да му кажа: не е? Отделно - добив на дълбочина 4 километра не знам доколко е икономически обосновано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Ако съдим по обръщението ти - очевидно е, че имаш някакви сексуални мераци по господин Вова. Явно е, че си противоестественик, ама да си падаш по Путин, това вече е извратено. Но имай предвид, че ако се срещнете, Вова - притежател на чер колан по джудо - ТЕБЕ ще те тури в партер, а не ти него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още