IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи ли Google над огъващ се телефон?

Концернът е подал патентна заявка за огъващ се на две различни места под формата на „Z” дисплей

16:14 | 15.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Скорошна патентна заявка, подадена от Google, предполага, че интернет гигантът експериментира с технология за огъващи се екрани, подобна на тази в Huawei Mate X и Samsung Galaxy Fold, пише The Verge.

Заявката описва метод за изграждане на OLED панел, който може да се огъва многократно и да се ползва в „модерно изчислително устройство“

По-интересното тук е, че Google не произвежда никакви дисплеи и като цяло не е от компаниите, които създават собствените си смартфони. Подобно на Apple с нейния iPhone, Google прехвърли производството на Pixel 3 на Foxconn, а HTC и LG си поделиха отговорностите по правенето на Pixel 2.

Това не означава, че не е възможно продукт, базиран на този патент, да се случи, но в случай, че стане, това вероятно ще се дължи на факта, че Google го е лицензирала към трета страна, вместо да създаде собствен огъващ се екран.

Патентната заявка показва потенциално устройство, което може да се огъва на две различни места под формата на „Z”, без да се чупи, благодарение на по-малкия брой слоеве, необходими за изграждането на екрана.

Не е ясно дали Google някога ще направи нещо подобно и защо огъващо се по този начин устройство ще се хареса на хората, но оцеляването на огъващите се телефони все още е въпрос с неясен отговор. Galaxy Fold на Samsung е създаден, за да преживее „стотици хиляди“ сгъвания. Същевременно производителят на Gorilla Glass – Corning, разработва стъклен екран, който може да се огъва, и се надява, че ще е по-гъвкав от сегашните пластмасови решения.

Важно е да споменем, че патентната заявка на Google дори не включва думата „телефон“. Вместо това акцентира на начина, по който дисплеят може да бъде използван в „модерните изчислителни устройства“.

До момента интересът на Google към този нов сегмент беше фокусиран върху софтуерния аспект на дизайна.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
хммм ... а може и да изпреварват някой друг , за да не ги цакат после като направят някой хитър софтуер дето да се самонамества по екрана в зависимост от нагъванията :))) ... иначе работят по интересни проекти . даже по проекта "малта" - за съхранение на енергия чрез разтопена сол - работят заедно с фондацията на бил гейтс . това са им проектите от лаборатория Х , както я наричат :https://x.company/projects/и на който му е интересна темата за google и изобретенията :https://***.theatlantic.com/magazine/archive/2017/11/x-google-moonshot-factory/540648/пък у нас Баце каза , че ни трябват овчари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още