IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият алтернативен фонд у нас ще инвестира в частни растящи компании

Фондът се насочва към 70% от българската икономика, твърди Виктор Манев

11:41 | 30.07.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Създаването на алтернативен инвестиционен фонд в България е част от естественото развитие на държавата. Компаниите у нас имат в пъти по-малко капитал, отколкото в развитите европейски страни. Това каза Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

С решение на КФН преди дни бе регистриран първият първият алтернативен инвестиционен фонд в България.

Новият алтернативен фонд се насочва към около 70% от българската икономика, посочи Манев. Това са компании от секторите на компютърните науки, информационните технологии, модерната търговия, производството, логистиката, транспорта и др., обясни той.

Според него е нормално в българските предприятия да се постига двуцифрен ръст на година на приходи от продажби и доходност. „Виждаме, че традиционни български сектори, бивайки иновативни, могат да растат двуцифрено, тъй като те са на европейския пазар и продават услугите си на световните пазари“.

Алтернативните инвестиционни фондове всъщност представляват алтернатива на публичните пазари, те са насочени към частния сектор, поясни Манев. Влизайки в частни компанни, а не на публичен пазар, поемат по-голям риск, но и имат по-голяма доходност. Реално от 2007 г. доходността им е по-висока от капиталовия пазар и то двуцифрено число, посочи гостът.

В Европа активите под управление в алтернативни инвестиционни фондове към началото на 2018 година са над 1,6 трилиона евро, което е огромен ресурс – около 600 милиарда евро от тези активи са в областта на хедж фондовете и около 650 милиарда евро са в частен капитал, коментира Манев.

Той коментира и развитието на индустрията, като отбеляза, че в последните няколко години в Европа текат процеси по засилване на регулациите и увеличаване прозрачността в сектора. „Ако искаш да работиш и да привличаш ресурсите на институционалните инвеститори, да ги управляваш и инвестираш в посока към частни компании, е необходимо да бъдеш регулиран и проследяем, да бъдеш прозрачен“.

Още вижте във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Що ли си помислих че става въпрос за първият алтернативен фонд за инвестиране в частните летящи чинии на Доган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още