IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Ингрид Шикова: България събуди ЕС за Западните Балкани

Защо председателството определи за приоритет разширяването на Евросъюза на Балканския регион, коментира съучредителят на катедра "Европеистика" в СУ

17:43 | 18.04.18 г.
Проф. Ингрид Шикова: България събуди ЕС за Западните Балкани

Ролята на България след председателството ще бъде да поддържа буден духа на Европейския съюз, защото ние всъщност „събудихме“ ЕС за Балканите. Това заяви проф. Ингрид Шикова, съучредител на катедра „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя напомни, че българското председателство определи за приоритет разширяването на Евросъюза на Балканския регион въпреки проблемите в Косово.

В същото време изрази надежда, че след председателството ще се запази „духа от София, разговорите и решаване на проблеми около масата при преодоляване на конфликти“.

„След нас [председателство на Съвета на ЕС - бел. ред.] следва Австрия. Основният ѝ приоритет ще бъде миграцията, но те не изключват и Западните Балкани от своите приоритети, защото държавата също има интереси там. След Австрия идва Румъния и мисля, че тя ще положи усилия в тази насока. Но все пак България изигра огромна роля“, посочи проф. Шикова.

Тя коментира и речта на френския президент Еманюел Макрон в Европейския парламент в Страсбург, припомняйки подкрепата му на идеята Западните Балкани да бъдат част от Евросъюза, но при един реформиран ЕС. "Това е неговото основно желание – ЕС да премине през един Ренесанс, така че при разширяването да работи по-успешно", каза тя.

Проф. Шикова обаче посочи, че все още не е ясно какъв ще бъде подходът на Макрон за европейските избори.

„Предстоят избори и той опипва почвата към кое от европейските семейства да се присъедини. Той беше подложен и на доста сериозни критики от някои от евродепутатите“, коментира проф. Шикова.

По думите ѝ е възможно френският президент да избере АЛДЕ, но „това не е сигурно“.

Кога ще стане ясно започват ли преговори с Македония и Албания за присъединяване към ЕС? Ще застанат ли страните-членки на ЕС зад декларацията, която ще се подпише на 17 май на срещата на високо равнище в София? Какви са вариантите? 

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още