IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: За САЩ следва мъчителен процес на лекуване на раните от Тръмп

Китай сериозно се насочва към ролята си на първа икономическа сила в света, смята Георги Киряков

21:56 | 07.01.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големият проблем след щурма на Капитолия е за ролята на Америка в света. Това може да се окаже началото на бавния, мъчителен и продължителен край, който Америка ще понесе заради този си тип отношение към собствената си демокрация. Това заяви политологът Георги Киряков в предаването “Светът е бизнес” по Bloomberg TV Bulgaria.

“От една страна с действията на Доналд Тръмп бяха подкопани основите на целия демократичен свят, от друга страна Китай доста сериозно се насочва към ролята си на първа икономическа сила в света”, коментира Киряков.

“Енергията и скоростта, които Китай набра в последните 30 години, при всички положения ще дадат основание на много държави да си кажат, че това е по-успешният модел не само в икономически аспект, но и в политически”.

Според Киряков един от основните проблеми е, че в момента целият свят е разделен и всички страни се опитват да дефинират съюзниците и противниците си.

“Новоизбраният президент Джо Байдън трябва да върне доверието в САЩ не само на европейските партньори, но и на държавите, които плахо тръгнаха по пътя към демокрацията”.

По думите на политолога САЩ няма да могат дълго време, поне докато не решат вътрешните си проблеми, да погледнат със сила към останалия свят, а този вакуум ще се запълни от някой.

“В средносрочна и дългосрочна перспектива Китай може да се окаже моделът на развитие на доста държавите по света”.

Киряков изтъкна, че от тук нататък следва дълъг и мъчителен процес на лекуване на раните, които нанесе Доналд Тръмп върху американската конституционна уредба и американското общество.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Абе: комунизъм.Вчера си мислех, че комунизъмът е нещо като ислямът. Има ислям и ислям. Ислямът - това е небивалият културен и научен разцвет в Арапия през ранното средновековие. Медицина, астрономия, философия. Ислямът е и съвременното талибанство, където жените нямат право да си покажат и очите, струват по-малко от една коза, а орди фанатици изскубват посадени от откачени либерали дървенца, щото не били посяти от аллах.Ислямистите преди спасяваха книгите на Платон и Аристотел, ислямистите днес горят книги и убиват писатели.Така и комунизъмът.Комунизъм беше онова - нашето - където законността и най-вече ТРУДЪТ бяха издигнати в култ.Комунизъм е и това в Америка, където в култ са издигнати социалният паразитизъм и разрушаването.Нашите комунисти не посегнаха дори на царският дворец. Американските *** оскверниха паметниците на Колумб и Сервантес.Кажи ми кой е твоят комунизъм и ще ти кажа ти кой си, ***.Същото и с ислямът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Слабо-умен ***-от. ЧYМАТА на Америка и света са тия, дето сега заграбиха властта. Тръмп беше лекарството !!!! ЕДИНСТВЕНОТО, което се искаше от така наречените "демократи" бе да се съгласят на прозрачно и публично разследване на изборите - и случилото се щеше да бъде избегнато. Самият факт, че не го направиха, рискувайки кръвопролития и гражданска война, е най-голямото доказателство, че изборите са били фалшифицирани !!!!Какви точно са "раните", нанесени от великия човек? Нито една започната война? Силно икономическо възстановяване? Рекордно ниска безработица? Направо се гнуся от такива индивиди, които са готови публично да стават за посмешище, за някой кирлив долар !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
консервант
преди 3 години
Либералите сякаш са се наговорили или са им "били ваксината" преди време да повтарят в един хор, една и съща лъжа и дори изглеждат учудени защо всички все още не са я повярвали! Все пак нека не забравяме, че на комунизма никога не трябва да му се позволява да говори от името на истината и че "света лежи в лукавия". (Библията)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Ако приемем, че в момента в САЩ се извършва завземане на власта, то всичко случващо се си идва на мястото. Нещо подобно беше и у нас преди 30 години. Старата, класическа Америка си отива. Идва нещо ново. Какво е не знам. Мога само да предполагам. Ще последват призиви за обединение и загърбване на миналото и заедно да се посрещнат предизвикателствата на новото време и т.н. Паралелно ще тече и някакъв процес подобен на лустрация. Старите кримки ще трябва да се "закълнат във вярност" на властта. А ако някой не иска, то има много начини да го дискредитират и отстранят. Най-простото е например да го обявят за расист, за човек с расистко мислене и гоово. С него е свършено. Да не говорим за механизмите на политкоректното говорене. Там възможностите за дискредитиране са неограничени. Вероятно всичките тези борби ще вървят под повърхността. За пред света ще се демонстрира единство и целеустременост. Дас, вместо да свърши историята както предричаше Фукуяма, то се оказа, че живеем в "интересни исторически" времена. В такива времена основният въпрос винаги е бил: А ние как да действаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Няма оправия. Китай е в ръцете на deep state и от тук нататък следва само тирания и то добре дирижирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Политолог: За САЩ следва мъчителен процес на лекуване на раните от Тръмп Ще трябват за Мавзолея и нефролог, невролог и педагог...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
За САЩ следва разцепление защото лекуването ще се провали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още