IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза във Великобритания е сигнал за проблемите пред демокрацията

Либералната демокрация все по-трудно удържа на предизвикателствата през последните години, счита политологът Страхил Делийски.

15:48 | 03.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Либералната демокрация е в криза и се нуждае от спешно реформиране. Напреженията, които идват най-вече от крайната десница, могат да доведат до ситуация, която много да напомня на навечерието на Първата световна война. Това каза Страхил Делийски, политолог, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира политическата ситуация в Европа в контекста на предстоящите предсрочни избори във Великобритания през декември.

„Brexit и какво изобщо ще се случи с конструкцията на Обединеното кралство, имайки се предвид нарастващата национална гордост на Шотландия, ще са двете ключови теми на този вот“, посочи Делийски.

Според него политическата криза във Великобритания също е сигнал за проблемите пред демокрацията.

„Либералната демокрация и нейните институции все по-трудно удържат на предизвикателствата от последните няколко години“.

Гостът се спря и на нарастващата популярност на антисистемната „Алтернатива за Германия“ в най-голямата европейска икономика. Той оспори твърденията на някои анализатори, че влизането на този тип организации в системата ще ги „опитоми“ и дерадикализира. По думите на Делийски участие на антисистемна партия в управлението допълнително ще ерозира либералната демокрация отвътре.

„Тези настроения съществуват и то не само в немското общество. В най-голяма степен те са функция на социално-икономическата ситуация, на растящите неравенства и привличат все повече поддръжници“, добави Делийски. Според него това е поредното доказателство, че ключови институции на либералните демокрации след Втората световна война губят подкрепа и ефективност.

„Усеща се една системна криза и липсва системен отговор на тази криза“.

Видео с целия разговор гледайте по-късно на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още