IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Дипломацията на Москва цели да обезкуражи Запада

Русия опипва почвата, за да види колко решителен е Западът в намеренията си да защити Украйна, твърди експертът

09:21 | 20.04.21 г.
Пламен Димитров: Дипломацията на Москва цели да обезкуражи Запада

Дипломацията на Москва цели да обезкуражи Запада и да създаде обстановка на несигурност, като покаже, че всякакви действия срещу Русия биха срещнали твърде силен и решителен отпор. Това мнение застъпи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Той цитира британския анализатор Марк Галеоти, според когото действията на Москва спрямо Запада са част от стратегия, наречена „хеви метъл дипломация“ - Русия не прибягва до открита война, но използва сплашване, диверсии чрез премествания на въоръжени сили по границите с Украйна и НАТО.

Според Димитров Русия "опипва почвата", за да види колко решителен е Западът в намеренията си да защити Украйна.
"В момента въпросът е какви гаранции биха дали западните държави за териториалната цялост на Украйна и какви ответни мерки биха предприели, които да предупредят Русия, че цената на последваща агресия ще бъде твърде висока, т.е. неприемливо висока", каза гостът. 

Той отбеляза, че Украйна отдавна се стреми да стане член на НАТО, но това вероятно няма да стане скоро.

"Западните държави, особено европейските съюзници в НАТО, не са склонни да приемат Украйна, защото се опасяват, че това може да отвори пътя за една скорошна голяма война в Европа, каквато те искат да избегнат. Другото е, че Украйна все пак загуби територии... досега не се е случвало в НАТО да бъде приета държава, която да не контролира цялата си територия", каза експертът.

По думите на госта Черноморският регион, както и Балтийският, се оформят като една от двете точки на остра военна конфронтация между Русия и Алианса. "България е на предната линия на военното противопоставяне с Русия като съюзник от НАТО. Не бива да забравяме, че България е енергийно обвързана с Русия, така че е малко двустранна българската политика", уточни Димитров.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още