IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Covid-19 има най-неблагоприятни ефекти върху психичното здраве

Ниво на ваксинация в България отразява отношението на обществото към цялостното разбиране за начините за справяне с пандемии

09:22 | 22.11.21 г. 3
Пламен Димитров: Covid-19 има най-неблагоприятни ефекти върху психичното здраве

Изследванията показват, че Covid-19 има най-неблагоприятни ефекти върху психичното здраве. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria психологът  д-р Пламен Димитров.

Той обясни, че пациентите, които са преболедували вируса, имат усложнения в нервно-когнитивен и психоемоционален аспект, а това в България е проблем, защото тук хората не търсят психологическа помощ.

"В страната ни здравно осигурените не ползват психологични услуги. Имаме нужда от системна трансформация в областта на психично-здравните услуги и достъпа до психотерапия", каза гостът. 

По думите му  ниското ниво на ваксинация в България отразява отношението на обществото към цялостното разбиране за начините за справяне с пандемии.

„В здравната ни култура има големи пропуски. Един от тях е липсата на системно здравно образование. С колегите ми в продължение на години сме настоявали в българското образование да има застъпени здравни предмети, за да подобрим здравната култура в страната“, каза гостът.

Димитров обясни, че у хората се наблюдава недоверие и недоволство, а когато човек има високо ниво на тревожност, той трябва да намери защитни механизми. Така отрича факти и вместо това започва да търси конспиративни теории.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
аре у лево , доктора ... народа не ви вярва , зарад такива като мутафчийски , кунчев , кантарджиев , балтов ... гуши направихте покрай тоя ковид ... пикам ви се на медицината !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Не е Ковидът, който от самото начало тръгна да нагнетява подтискаща, паническа атмосфера на страх за живота на хората и семействата им. Безсрамната гръмка гьобелсова пропаганда не е спирала и за миг. Втълпява се на хората, че вече има само една болест, а от другите и да умрете, пак ще ви пишат "загубили битката с вируса". Колко *** трябва да е човек, за да не вдене, че се гонят цели много далече от вашето здраве и нормален живот? Затова тоя синекурец нека се скрие някъде, както беше до съвсем неотдавна. От него полезна работа не чакайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 2 години
Българинът мрази политиците и не вярва на докторите. И с право! Вижда как едните и другите правят всичко само за пари в негов ущърб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още