IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян – винаги верният другар на Сирия

В продължение на повече от пет десетилетия Дамаск и Пхенян поддържат тесни връзки

17:51 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пхенян – винаги верният другар на Сирия

Покачващата се възможност за военни действия срещу режима на Башар Асад породи множество коментари сред експертите в областта на международните отношения и сигурност. Някои от тях излязоха дори извън рамките на текущия конфликт в Близкия Изток и засегнаха застъпниците на сирийското управление.

Интересен, но същевременно логичен факт е, че освен на помощ от Русия – най-мощният съюзник на Асад, и na съседен Иран, Сирия може да разчита и на поддръжката на... Северна Корея.

"Дамаск и Пхенян си сътрудничат на редица фронтове, в това число и при възможността за обмен на химическо оръжие", заяви пред репортери говорителят на Пентагона Джордж Литъл в четвъртък.

Изявлението дойде седмица, след като Sankei Shimbun – японски вестник, известен със своята защита на режима в Северна Корея, съобщи, че през април турските власти са конфискували доставка на оръжия, боеприпаси и противогази, пристигащи от Северна Корея.

Доставките на военно оборудване от Северна Корея в Сирия са поредният пример за тясното сътрудничество между две от четирите страни, известни с натрупаното си химическо оръжие. Останалите са Русия и САЩ, като и двете години наред се намират в процес на унищожаване на ядрените си арсенали, припомня Global Post.

Истината е, че в продължение на пет десетилетия Дамаск и Пхенян поддържат тесни връзки. Северна Корея застава зад Сирия заради общия им враг – Съединените щати. Освен това както изследователят в Австралийския национален университет Леонид Петров посочва: "И двете държави са наследствени династии на диктатори".

Според данни на американските разузнавателни агенции двете страни дори са реализирали съвместна ядрена програма в средата на миналото десетилетие. Други пък са на мнение, че действията им в тази насока продължават и до днес.

Породените от сирийско-корейските отношения страхове достигнаха своя връх през 2007 г. Тогава Израел бомбардира комплекс в източна Сирия, в който се смяташе, че се строи ядрен реактор с помощ от Северна Корея. Операцията и до днес е популярна с названието Орчард. В резултат израелските военновъздушни сили унищожиха съоръжението, като впоследствие Международната агенция за атомна енергия (МAАЕ) обяви, че данните за наличие на ядрен реактор не са били потвърдени. 

Американските и израелските разузнавачи настояваха, че съоръжението е построено от Северна Корея и се финансира от Иран. Същевременно японският телевизионен оператор NHK съобщи, че 10 севернокорейски техници са били убити при нападението.

Щатските разузнавателни сили първоначално бяха леко стъписани от информацията от МОАЕ, но в крайна сметка успяха да съберат необходимите доказателства за връзката. Оказа се, че сирийският реактор прилича досущ на севернокорейската база Йонбьон, в която се извършват опити с плутоний и се разработват ядрени оръжия.

Днес Сирия е единствената средиземноморска нация, която поддържа дипломатически отношения с Пхенян без формално да признава Южна Корея.

Експерти смятат, че Северна Корея също така е използвала Сирия като база за операции под прикритие в Близкия Изток, изпращайки оръжия и съветници към вече несъществуващи революционни групи в региона. Мотивите на са ясни – разширяване на международното влияние на страната.

Както в миналото, така и до ден днешен, династията Ким е нетърпелива в желанието си да разпространява идеологическите си възгледи и отвъд границите на страната. Пхенян е и особено благоразположен към подпомагане на развиващите се страни, които се противопоставят на американската доминация.

Първите сигнали за сътрудничество между Сирия и Северна Корея датират от 1973 г., когато Пхенян изпрати съветници и оборудване, чрез които подпомогна атака на режима на бащата на Башар Асад – Хавез, срещу Израел по време на т.нар. Война от Йом Кипур. След като Сирия и Египет изгубиха, Северна Корея изпрати свои специалисти за изграждане на възпоменателен музей в Кайро.

Множество витаещи около шпионските организации слухове повдигнаха въпроси сред някои наблюдатели за това дали Мосад – израелската разузнавателна агенция, е свързан с масивния взрив на севернокорейски влак през 2004 г. Според Sankei Shinbum става дума за атентат, при който смъртта си са намерили няколко сирийски техници.

Въпреки всичко с оглед на продължаващата потайност около Северна Корея повечето твърдения никога не са били доказани. Вземайки предвид обаче факта, че дипломацията традиционно не е една от най-силните страни на Пхенян, ръководителите на Северна Корея несъмненo припознават Сирия като "съюзник срещу империалистите".

Коментара на Ришаад Саламат от Bloomberg за  65-тата си годишнината от основаването на Северна Корея вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още