IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн разплащанията у нас се увеличават

Процесът по по-широкото възприемане на онлайн разплащанията в България се развива бавно, но е необратим, смята Георги Маринов

16:22 | 16.05.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Обемът на касовите плащания спада, а този на онлайн разплащанията у нас в условията на извънредно положение се увеличава". Това каза Георги Маринов, изпълнителен директор на ePay.bg и EasyPay, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Маринов разкри, че логистичното предизвикателство пред EasyPay в условията на пандемия до момента е било голямо, тъй като много от касите са се трансформирали.

"Обемът на бизнеса при EasyPay спрямо ePay.bg  е доста по-голям - с около 85%", отбеляза Маринов.

Той коментира и предимствата на онлайн плащанията пред парите в брой. "Парите в брой дават анонимност, свобода, която в днешно време не е за подценяване, Но държейки ги, те не носят нищо. Плащайки дигитално, участвате в по-голяма схема, в която дава повече преференции и отстъпки. Да не говорим за пестенето на време, защото то е очевадно за всички. Хората, които ценят времето си, просто няма начин да не плащат електронно", каза Маринов. 

Според него бъдещето на електронните разплащания е свързано с развитието на работодатели и начина на разпределение на доходите, които в България засега основно се получават в брой. 

"Хората предпочитат да получават парите си в брой, защото първо, се притесняват от такси, второ, от потенциален проблем и че когато възникне такъв, няма кой да го реши. Ако загубят парите си, ясно е, че те са си виновни, но ако парите изчезнат мистериозно в телефон или друг вид апарат, който реално ще им помогне? Тук идва ролята на финансовите институции, които според мен се справят добре в това да внушават, че когато има проблем, те ще го решат. Хората, които не са много спокойни в използването на технологии, също предпочитат да плащат в брой", посочи Маринов. 

Процесът по по-широкото възприемане на електронните разплащания се развива бавно в България, но той е необратим. Ясно е, че след определен брой години електронните плащания ще са преобладаващи. Колко години ще минат, докато това стане факт - за различните държави това е различно, допълни той. 

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ще ти се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
terziеv
преди 3 години
Правилната дума не е "възприемане", а "налагане". Силово налагане. Аз нямам избор, ако не искам да плащам дискриминационни такси, защото нахалствам да ходя в клон. Нямам избор, ако искам да се разплащам с малко по-сериозни суми. Нямам избор дори заплатата да си получавам в брой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
така е , слухове всякакви вървят ... на жълтите павета всичко е спокойно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Minka
преди 3 години
"Плащайки дигитално, участвате в по-голяма схема, в която дава повече преференции и отстъпки. Да не говорим за пестенето на време, защото то е очевадно за всички." - Искам да ми обясните малко повече за тези преференции и отстъпки? Поръчките онлайн, не означават непременно плащане с карта, нали?! Друг е въпросът, че и в нормален магазин можете да се пазарите за отстъпка. Но във времето на "jam now!" очевидно не може да се чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Някаква партия Възраждане организира протест преди няколко дни пред НС но протеста беше с глупави цели и не го отразиха много. Все пак участваха хора в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 3 години
А бе, по света се чува за някакви протести в България. Дали е истина или е фалшива новина? Инвестора дали има информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още